Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Vulvair vestibulitis syndroom

Vestibulitis is een langdurige aandoening die pijn veroorzaakt aan en rond de vaginale opening wanneer iets de vagina binnendringt of tegen de opening duwt.

Waarom krijg je vulvaire vestibulitis

De pijn wordt veroorzaakt door overgevoelige zenuwvezels die sterker reageren op externe spanningen. Sommige mensen ervaren alleen pijn in verband met geslachtsgemeenschap, terwijl anderen intense pijn kunnen ervaren door lichte aanrakingen.

Vulvaire vestibulitis is tot nu toe een relatief onbekende diagnose, zowel bij vrouwen in het algemeen als binnen onderzoek. Het is de afgelopen jaren meer erkend in verband met andere vrouwelijke aandoeningen zoals endometriose.

Hoe herken je het vulvair vestibulitis syndroom

Het meest opvallende symptoom van vulvaire vestibulitis is pijn in de onderbuik. De pijn kan worden omschreven als een branderig gevoel, zelfs veroorzaakt door een lichte aanraking. De pijn kan in de ergste gevallen enkele dagen aanhouden nadat deze is getriggerd. Ook is roodheid rond de opening van de vagina een veelvoorkomend symptoom. Vanwege de fysieke ongemakken die vulvaire vestibulitis met zich meebrengt, is het niet ongebruikelijk om angstig te zijn en je down te voelen. Je zelfvertrouwen kan afnemen en het is gebruikelijk om jezelf de schuld te geven van de invloed van vulvaire vestibulitis op je seksleven.

Als je last hebt van vulvaire vestibulitis, zul je hoogstwaarschijnlijk verschillende van de volgende symptomen ervaren:

  • Een brandende, intense pijn bij de vaginale opening tijdens geslachtsgemeenschap, waarbij de pijn zelfs kan worden getriggerd door een lichte aanraking
  • In ernstige gevallen kan de pijn enkele dagen aanhouden
  • Je ervaart pijn bij het inbrengen van een tampon of een vinger in de vagina
  • Je ervaart pijn bij activiteiten zoals paardrijden, fietsen of vergelijkbaar
  • Roodheid rond het gebied van de vaginale opening

OORZAKEN VAN VULVAIR VESTIBULITIS syndroom

Het is momenteel niet helemaal duidelijk waarom sommige vrouwen last hebben van vulvaire vestibulitis, maar er zijn bepaalde factoren die vaginale droogheid kunnen veroorzaken en daardoor ook overgevoelige zenuwvezels:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap bij gebrek aan vocht
  • Seksueel misbruik
  • Vaginale infecties
  • Verschillende soorten anticonceptiepillen met hormonen (sommige anticonceptiepillen bevatten een corpus luteum hormoon dat vaginale droogheid kan veroorzaken)

GROOT AANTAL ONBEKENDE GEVALLEN

Het aantal vrouwen dat gediagnosticeerd is met vulvaire vestibulitis is de afgelopen jaren toegenomen en het wordt verwacht dat het aantal onbekende gevallen vrij groot is. De reden voor de toename kan worden verklaard door meer mensen die behandeling zoeken of worden gediagnosticeerd. In Zweden is het niet bekend hoeveel vrouwen precies lijden aan vulvaire vestibulitis vanwege de verschillende criteria voor de diagnose tussen regio’s.

Tussen 2001-2016 was het aantal meisjes/vrouwen behandeld voor vulvaire vestibulitis in Zweden bijna 9000, volgens een onderzoek uitgevoerd door Socialstyrelsen 2018. Ongeveer 54.000 vrouwen werden in totaal behandeld als ook andere relevante diagnoses zoals vaginisme en pijn tijdens geslachtsgemeenschap worden meegerekend.

ZOEK BEHANDELING ALS JE DENKT DAT JE VULVAIRE VESTIBULITIS KUNT HEBBEN

Je moet altijd een arts raadplegen als je vaginale pijn ervaart. Om vulvaire vestibulitis te kunnen diagnosticeren, is het nodig om een gynaecologisch onderzoek te ondergaan en de symptomen, wat de pijn veroorzaakt en hoe deze wordt ervaren, uit te leggen. Hoe eerder je behandeling krijgt, hoe groter de kans is om weer normaal te worden.

Er zijn momenteel geen medicijnen die vulvaire vestibulitis genezen, maar de pijn kan worden verlicht door verschillende behandelingen te combineren. We hebben hieronder een paar tips verzameld over wat je zelf kunt doen om ongemak te verlichten:

  • Vermijd het wassen van je intieme gebied met zeep
  • Voeg extra vocht toe
  • Gebruik maandverband in plaats van tampons
  • Vermijd penetrerende seks bij het ervaren van pijn
  • Gebruik glijmiddel tijdens geslachtsgemeenschap
  • Vermijd stressvolle situaties wanneer mogelijk, omdat dit de pijn kan verergeren en spanning in de spieren kan veroorzaken
  • Probeer knijpoefeningen
  • Probeer variaties van ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen volgens studies een positieve invloed hebben.

Wat gebeurt er tijdens een onderzoek

De arts zal tijdens een onderzoek van vulvaire vestibulitis het gebied rond de vaginale opening onderzoeken om te zien of er roodheid is. Ze zullen ook proberen te achterhalen waar de pijn vandaan komt door zachtjes op verschillende delen van het membraan te drukken met een wattenstaafje. Laat de arts weten als het pijn doet en vraag hen om het onderzoek te stoppen. De arts zal wat afscheiding uit de vagina verzamelen die onder de microscoop wordt onderzocht. Ze testen meestal ook op schimmelinfecties en bacteriën.