Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen
Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.
Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.
Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?
Vestibulitis is een langdurige aandoening die pijn veroorzaakt aan en rond de vaginale opening wanneer iets de vagina binnendringt of tegen de opening duwt.
De pijn wordt veroorzaakt door overgevoelige zenuwvezels die sterker reageren op externe spanningen. Sommige mensen ervaren alleen pijn in verband met geslachtsgemeenschap, terwijl anderen intense pijn kunnen ervaren door lichte aanrakingen.
Vulvaire vestibulitis is tot nu toe een relatief onbekende diagnose, zowel bij vrouwen in het algemeen als binnen onderzoek. Het is de afgelopen jaren meer erkend in verband met andere vrouwelijke aandoeningen zoals endometriose.
Het meest opvallende symptoom van vulvaire vestibulitis is pijn in de onderbuik. De pijn kan worden omschreven als een branderig gevoel, zelfs veroorzaakt door een lichte aanraking. De pijn kan in de ergste gevallen enkele dagen aanhouden nadat deze is getriggerd. Ook is roodheid rond de opening van de vagina een veelvoorkomend symptoom. Vanwege de fysieke ongemakken die vulvaire vestibulitis met zich meebrengt, is het niet ongebruikelijk om angstig te zijn en je down te voelen. Je zelfvertrouwen kan afnemen en het is gebruikelijk om jezelf de schuld te geven van de invloed van vulvaire vestibulitis op je seksleven.
Als je last hebt van vulvaire vestibulitis, zul je hoogstwaarschijnlijk verschillende van de volgende symptomen ervaren:
Het is momenteel niet helemaal duidelijk waarom sommige vrouwen last hebben van vulvaire vestibulitis, maar er zijn bepaalde factoren die vaginale droogheid kunnen veroorzaken en daardoor ook overgevoelige zenuwvezels:
Het aantal vrouwen dat gediagnosticeerd is met vulvaire vestibulitis is de afgelopen jaren toegenomen en het wordt verwacht dat het aantal onbekende gevallen vrij groot is. De reden voor de toename kan worden verklaard door meer mensen die behandeling zoeken of worden gediagnosticeerd. In Zweden is het niet bekend hoeveel vrouwen precies lijden aan vulvaire vestibulitis vanwege de verschillende criteria voor de diagnose tussen regio’s.
Tussen 2001-2016 was het aantal meisjes/vrouwen behandeld voor vulvaire vestibulitis in Zweden bijna 9000, volgens een onderzoek uitgevoerd door Socialstyrelsen 2018. Ongeveer 54.000 vrouwen werden in totaal behandeld als ook andere relevante diagnoses zoals vaginisme en pijn tijdens geslachtsgemeenschap worden meegerekend.
Je moet altijd een arts raadplegen als je vaginale pijn ervaart. Om vulvaire vestibulitis te kunnen diagnosticeren, is het nodig om een gynaecologisch onderzoek te ondergaan en de symptomen, wat de pijn veroorzaakt en hoe deze wordt ervaren, uit te leggen. Hoe eerder je behandeling krijgt, hoe groter de kans is om weer normaal te worden.
Er zijn momenteel geen medicijnen die vulvaire vestibulitis genezen, maar de pijn kan worden verlicht door verschillende behandelingen te combineren. We hebben hieronder een paar tips verzameld over wat je zelf kunt doen om ongemak te verlichten:
De arts zal tijdens een onderzoek van vulvaire vestibulitis het gebied rond de vaginale opening onderzoeken om te zien of er roodheid is. Ze zullen ook proberen te achterhalen waar de pijn vandaan komt door zachtjes op verschillende delen van het membraan te drukken met een wattenstaafje. Laat de arts weten als het pijn doet en vraag hen om het onderzoek te stoppen. De arts zal wat afscheiding uit de vagina verzamelen die onder de microscoop wordt onderzocht. Ze testen meestal ook op schimmelinfecties en bacteriën.