Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verwacht je dat je lichaam vele veranderingen ondergaat, zoals grotere borsten en een groeiende buik.

Maar wat je misschien niet weet, is dat ook je vagina ook veranderingen ondergaat. Het is belangrijk om te begrijpen hoe zwangerschap de vaginale gezondheid beïnvloedt, zelfs nadat je bent bevallen.

VERANDERINGEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Een van de meest opvallende vaginale veranderingen tijdens de zwangerschap is de toename van vaginale afscheiding. Het wordt veroorzaakt door hoge niveaus van oestrogeen en progesteron. Een toename van het bloedvolume en de bloedstroom kan ook bijdragen aan een verhoogde vaginale afscheiding.

Zwangerschapsafscheiding moet dun, wit en melkachtig zijn. Het kan zwaarder worden naarmate je uitgerekende datum nadert. Het mag niet slecht ruiken, maar het kan een milde geur hebben die meer opvalt dan voorheen.

Verhoogd risico op vaginale infecties

Vaginale infecties komen vaak voor tijdens de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen die de pH-balans van je vagina veranderen. Veelvoorkomende infecties tijdens de zwangerschap zijn schimmelinfecties (candidiasis) en bacteriële vaginose.

SCHIMMELINFECTIE

Een schimmelinfectie treedt op wanneer de normale niveaus van zuur en gist in de vagina uit balans zijn, waardoor de gist kan overgroeien en een ongemakkelijke, maar niet ernstige, aandoening genaamd een schimmelinfectie veroorzaakt wordt. Hoewel schimmelinfecties geen grote negatieve invloed hebben op de zwangerschap, zijn ze vaak moeilijker te controleren tijdens de zwangerschap, wat aanzienlijk ongemak voor jou kan veroorzaken. Zoek altijd behandeling als je een vermoedelijke schimmelinfectie hebt.

BACTERIËLE VAGINOSE

Toegenomen vaginale zwelling

Je bloedstroom neemt aanzienlijk toe tijdens de zwangerschap. Het is niet ongebruikelijk dat je schaamlippen en vagina er gezwollen uitzien en voller aanvoelen. Hormonale veranderingen en verhoogde bloedstroom kunnen er ook voor zorgen dat je vagina en schaamlippen donkerder worden en een blauwachtige tint krijgen. Ook kunnen verschillende aderen verschijnen in je vulvaire en vaginale gebieden. Die aderen kunnen druk, volheid en ongemak in je vulva en vagina veroorzaken.

Krijg verlichting door een koud kompres aan te brengen en je heupen te verhogen wanneer je ligt. De meeste vulvare spataderen verdwijnen vanzelf enkele weken na de bevalling.

Vaginale jeuk

Vaginale droogheid

Hormonale veranderingen kunnen bij sommige mensen tijdens de zwangerschap vaginale droogheid veroorzaken. Anekdotisch bewijs wijst erop dat degenen die borstvoeding geven wanneer ze zwanger worden, meer kans hebben om dit symptoom te ervaren. Roodheid, irritatie en pijn tijdens seks kunnen ook optreden.

Lees meer over hoe VagiVital actieve gel je kan helpen bij je droogheid.