Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Allergieën en jouw vaginale gezondheid

Als je ooit last hebt gehad van allergieën, weet je dat de symptomen verre van prettig zijn. Van jeuk en branderigheid tot irritatie en zwelling, elk deel van ons lichaam kan worden beïnvloed door allergenen – inclusief onze vagina’s. Dus waar moet je op letten en hoe kun je je vaginale gezondheid beschermen tegen allergenen? Hier leggen we het allemaal uit!

ALLERGIEËN EN JE VAGINA

Laten we eerst eens praten over hoe je kunt zien of je V een allergische reactie heeft op iets. De waarheid is dat het nogal moeilijk is. Veel van de veelvoorkomende symptomen van allergieën – branderigheid, prikkeling, zwelling, irritatie – kunnen in de vagina worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen of problemen. Het zou kunnen dat je te maken hebt met symptomen van de menopauze of misschien heb je een schimmelinfectie.

Als je een van deze symptomen ervaart, praat dan direct met je zorgverlener. Niet alleen kunnen zij helpen bij het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak van het probleem, maar zij zullen ook helpen bij het vinden van het beste behandeltraject om je symptomen te verlichten. Wees niet beschaamd of negeer het probleem, als je vagina op enigerlei wijze pijn doet, is dat een teken dat er iets niet klopt.

Een van de beste manieren om te zien of allergieën deel uitmaken van het probleem, is het bijhouden van een logboek van je symptomen en wanneer ze optreden. Merk je dat ze erger worden na het hebben van seks met condooms? Of misschien nadat je een bepaald voedsel hebt gegeten? Het opmerken van deze patronen zal je helpen bepaalde allergenen te identificeren die irritatie kunnen veroorzaken – en dit zal ook nuttige informatie zijn voor je arts!

ALLERGIEËN VEROORZAAKT DOOR VOEDSEL EN DE OMGEVING

Voedsel- en luchtallergieën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van allergische reacties – en kunnen behoorlijk ernstig zijn als ze invloed hebben op je luchtwegen. Echter, je ademhalingssysteem is niet het enige deel van je lichaam dat kan lijden als je in contact komt met allergenen.

Hoewel je misschien geen voedsel met je vagina eet, is het nog steeds in staat tot een allergische reactie, ook al bevindt het zich aan het andere uiteinde van je lichaam. Dat betekent dat als je iets eet dat niet goed valt, je merkt dat je vagina geïrriteerd of opgezwollen wordt – net als je keel zou zijn!

Evenzo, als je iets inademt dat je allergieën veroorzaakt (pollen zijn een van de grootste boosdoeners hier!), zou je vagina behoorlijk ongelukkig kunnen worden. Die gezwollen ogen en jeukende rode neuzen die je hebt wanneer het pollen gehalte hoog is? Nou, het is niet ongebruikelijk dat je vagina op een vergelijkbare manier reageert – en je zou zelfs kunnen merken dat je afscheiding verandert tijdens het hooikoortsseizoen!

Dus, als je merkt dat je vagina jeukender is of een ander type afscheiding produceert tijdens het hooikoortsseizoen, kan het gewoon de reactie van je lichaam op een allergeen zijn.

ALLERGIEËN VOOR VAGINALE PRODUCTEN

We weten dat vagina’s ongelooflijk sterk zijn (we hoeven alleen maar naar een eeuwigheid van bevallingen te kijken om dat te bewijzen), maar ze zijn ook erg gevoelig. De huid in en rond onze vagina is zo gevoelig omdat deze zeer poreus is – wat betekent dat het heel gemakkelijk is voor dingen om erdoor te worden opgenomen, of ze nu goed, slecht of lelijk zijn.

Net zoals elk deel van het lichaam een allergische reactie kan hebben op iets wat je erop aanbrengt, zo kan ook de vagina. Sterker nog, het is misschien nog waarschijnlijker dat je vagina een allergische reactie krijgt, omdat haar huid nog gevoeliger is.

Daarom is het zo belangrijk om alleen producten te gebruiken die bedoeld zijn voor de vagina – en zelfs dan moet je voorzichtig zijn met de kwaliteit en ingrediënten. Hoewel je zou denken dat alles wat voor je V bestemd is vrij is van allergenen, is dat niet altijd het geval. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende oorzaken van allergische reacties in je vagina.

CONDOOMS

Er zijn veel redenen waarom iemand allergisch kan zijn voor condooms, waarbij latexallergieën het meest voorkomen. Het echte probleem is dat latexallergieën direct of vertraagd kunnen zijn, dus het kan moeilijk zijn om te weten of het condoom je jeuk (of andere symptomen) veroorzaakte. De meeste condoomfabrikanten bieden nu een hypoallergene reeks aan, dus als je last hebt, is het de moeite waard om ze uit te proberen – laat allergische reacties je niet dwingen om in te leveren op veilige seks!

Andere dingen om te overwegen zijn de vele dingen die aan bepaalde condooms worden toegevoegd – zoals smaken, geuren en kleuren. Dat glow in the dark, kersensmaak condoom klinkt misschien leuk – maar het zou je vagina ernstig kunnen irriteren. Als je merkt dat je erop reageert, is het misschien verstandig om natuurlijk boven grappig te kiezen. Dezelfde adviezen gelden voor glijmiddelen, sommige mensen vinden het heerlijk om een gearomatiseerd glijmiddel aan hun seksleven toe te voegen, maar het zou ingrediënten kunnen bevatten die een reactie van je vagina uitlokken – en geen goede. Natuurlijke, geurvrije glijmiddelen verbeteren nog steeds je plezier en maken seks minder pijnlijk, als dat iets is waar je moeite mee hebt.

geuren

Over geuren gesproken, sommige producten die beweren de vaginale gezondheid te verbeteren, worden geleverd met geuren die eigenlijk het tegenovergestelde kunnen doen. Geuren worden gemaakt met een complexe combinatie van ingrediënten – waarvan we er veel allergisch voor kunnen zijn. Zelfs als je eigenlijk niet allergisch bent, zou je kunnen merken dat deze ingrediënten je gevoelige gebieden irriteren.

Geurvrij gaan is de beste manier om je V te beschermen tegen deze potentieel schadelijke (of op zijn minst irriterende) ingrediënten. Vagivital’s actieve gel en reiniger bevatten geen geur, waardoor ze de perfecte producten zijn om je vaginale gezondheid te ondersteunen.

Nieuwsbrief

Als eerste de laatste nieuwtjes en blogs ontvangen?