Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Vulvodynie – pijn in de vaginale opening tijdens seks en aanraking

Rebecka Kaplan Sturk, senior arts gynaecologie/verloskunde, schrijft over vulvodynie, wat voorheen vestibulitis heette en wat precies pijn in de vulva betekent

Vulvodynie betekent een aandoening waarbij er pijn is in de vaginale opening in verband met vaginale seks, het inbrengen van een tampon of andere aanraking. Vroeger heette het vestibulitis, maar de laatste twintig jaar wordt in plaats daarvan de term vulvodynia gebruikt, wat pijn in de vulva betekent.

Bij vulvodynie zijn oppervlakkige zenuwen in het slijmvlies overgevoelig geworden en kan een lichte aanraking al voldoende zijn om pijn te veroorzaken. Bij veel patiënten zijn de bekkenbodemspieren altijd min of meer gespannen en is het moeilijk om te ontspannen. Het proberen van vaginale intieme seks is pijnlijk, en velen beschrijven ook dat het pijn doet als je probeert een tampon in te brengen, op een fietszadel te zitten of strakke kleding te dragen. De pijn kan brandend, stekend of snijdend aanvoelen.

Veel verschillende oorzaken achter vulvodynie en pijnlijke geslachtsgemeenschap

De oorzaken van vulvodynie worden niet volledig begrepen en onderzoeken hebben aangetoond dat er veel verschillende combinaties van onderliggende oorzaken kunnen zijn die de pijn veroorzaken. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn herhaalde schimmelinfecties en herhaald gebruik van lokale antischimmelmedicijnen, respectievelijk het hebben van vaginale geslachtsgemeenschap ondanks droogheid en verminderd verlangen. Bij anderen kunnen geboorteblessures, overmatige bekkenbodemoefeningen of eerdere vaginale operaties de oorzaak zijn van de ontwikkeling van pijn en spanning in de bekkenbodem.

Vulvaire pijn komt het vaakst voor tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar, en in die leeftijdsgroep lijdt ongeveer één op de tien vrouwen aan vulvodynie.

Het is belangrijk om zorg te zoeken voor vulvodynie en andere pijn in de buik

Veel mensen met vulvodynie worstelen lange tijd met hun problemen voordat ze hulp zoeken, en velen merken ook dat het moeilijk kan zijn om te weten waar ze terecht kunnen. Het is belangrijk om niet te lang met het probleem bezig te zijn; hoe eerder u hulp zoekt, hoe gemakkelijker het te behandelen is.

Gynaecologen en verloskundigen zijn zeer bekend met dit soort problemen en kunnen u helpen en u doorverwijzen naar een specialist als u meer geavanceerde hulp nodig heeft.

U kunt dit zelf doen als u pijn heeft in de vaginale opening

Er zijn nogal wat dingen die je zelf kunt proberen om de pijn te verlichten en te verminderen:

• Zorg ervoor dat je alleen intieme gemeenschap hebt als je echt opgewonden bent

• Vermijd intieme geslachtsgemeenschap volledig als u pijn heeft.

• Vermijd vrij verkrijgbare antischimmelmedicijnen. Zoek liever hulp en laat u onderzoeken om te zien of het werkelijk een schimmel is en of u een andere behandeling kunt krijgen dan een plaatselijke behandeling.

• Was de vagina niet te vaak en gebruik geen zeep in de vulva. Was liever met een parfumvrije olie of de vochtinbrengende intieme was VagiVital Moisturizing V Cleanser

• Als u zich droog voelt in de vagina; Smeer met een beetje olie, eventueel een vettige zalf of probeer VagiVital Aktivgel na het douchen.

• Yoga, vooral Yin Yoga, en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen de spanning in de bekkenbodem los te laten.

• Als u een anticonceptiemiddel met hormonen gebruikt, overleg dan met uw verloskundige of gynaecoloog over het overstappen op iets met meer oestrogeen erin, of over het gebruik van lokaal oestrogeen om uitdroging te verminderen.

Behandeling van vulvodynie

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen met vulvodynie beter worden met de juiste behandeling. Het kan echter enige tijd duren en vereist wat geduld en uw eigen werk.

De behandeling van vulvodynie berust op vijf pijlers:

De verklarende pijler gaat over het krijgen van een naam voor de problemen, het verkrijgen van een verklaring waarom het zo kan zijn gegaan, en het verkrijgen van informatie over welke behandeling beschikbaar is. Het gevoel hebben dat je serieus genomen wordt, dat er hulp te krijgen is en een plan voor je behandeling krijgen, is een heel belangrijk onderdeel van het genezingsproces.

De vulvazorgpijler bestaat voor een zeer groot deel uit wat u zelf kunt doen (zie kopje hierboven) om uw slijmvliezen te genezen, activiteiten en behandelingen die de klachten verergeren stop te zetten en zelf aan ontspanning en vulvazorg te werken.

De farmacologische pijler is de pijler waarbij u hulp krijgt van artsen. Het kan zijn dat u gedurende een korte periode wordt voorgeschreven om de vulva te smeren met een verdovende gel om de overactieve zenuwvezels wat te kalmeren en bij de geringste aanraking geen pijn te signaleren. In ernstigere en langdurige gevallen kun je ook medicijnen geven die de interpretatie van pijn in de hersenen beïnvloeden, medicijnen die vaak worden gebruikt bij verschillende vormen van zenuwpijn.

De fysiotherapeutische basis is erg belangrijk en u kunt daarbij hulp krijgen van een gespecialiseerde fysiotherapeut, urotherapeut of speciaal opgeleide verloskundige. Hier werk je met je eigen smeer- en massageoefeningen, ontspanning, bekkenbodemtraining (om het verschil tussen spanning en ontspanning te leren voelen) en nog veel, veel meer.

De psychologische pijler zijn gesprekken met een hulpverlener, psycholoog of soms een seksuoloog. De pijnaandoening kan de seksualiteit en het verlangen, relaties en psychologisch welzijn beïnvloeden, en daarom is dit een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. De behandeling omvat het lezen over pijnmechanismen, strategieën voor het werken met lastige gedachten, exposure-oefeningen en oefeningen voor seksuele communicatie.

Voor degenen die geen baat hebben bij bovenstaande behandeling via de jeugdkliniek, gynaecologiekliniek of gezondheidscentrum bestaat de mogelijkheid om voor een meer geavanceerde behandeling een verwijzing te krijgen naar een gespecialiseerde kliniek, een zogenaamde vulvakliniek. Daar werken gynaecologen, verloskundigen, fysiotherapeuten, psychologen/curatoren in teams rond de patiënt en is er ook de mogelijkheid om andere deskundigen zoals pijnartsen, urotherapeuten, seksuologen, psychiaters en meer erbij te betrekken.

Kunnen we vulvodynie voorkomen?

Als het gaat om pijnaandoeningen die moeilijk te behandelen zijn, is het uiteraard belangrijk om te voorkomen dat de aandoening zich zelfs maar ontwikkelt. Hier kunnen we allemaal aan bijdragen door onze kinderen en jongeren, en onze vrienden van dezelfde leeftijd, te informeren over hoe je lief voor je vagina kunt zijn. Voorzichtig wassen met lauw water en zonder zeep. Heb geen seks als het pijn doet. Vraag advies en hulp aan een verloskundige of arts als u pijn, jeuk, een branderig gevoel of langdurige droogheid in de vagina heeft – of als het pijn doet tijdens intieme seks.

Nieuwsbrief

Als eerste de laatste nieuwtjes en blogs ontvangen?