Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Een beginnersgids voor vaginale afscheiding

Wist je dat in het oude Griekenland en Rome vaginale afscheiding eigenlijk een belangrijk iets was in de geneeskunde? Het maakte deel uit van de vier lichaamsvloeistoffen: bloed, slijm, zwarte gal en gele gal. De sleutel tot een goede gezondheid was het bewaren van het evenwicht hiertussen. Daarom werd vaginale afscheiding gezien als een natuurlijk fenomeen dat hielp het lichaam in balans te houden. ❤️

In de middeleeuwen, die werden gekenmerkt door religieuze overtuigingen, kon vaginale afscheiding soms een slechte reputatie krijgen en in verband worden gebracht met onreinheid of zelfs zonde. Dankzij wetenschappelijke vooruitgang heeft een dieper begrip van hoe het lichaam werkt nu geleid tot een betere waardering van afscheiding als een belangrijk onderdeel van het voortplantingssysteem van een vrouw. In feite is vaginale afscheiding een onderdeel van het leven van vrouwen geweest zolang er vrouwen bestaan❤️,  maar het is nog steeds een beetje een taboe en er zijn veel misvattingen die moeten worden opgehelderd.

Dus wat is afscheiding en waarom gebeurt het?

WAT IS VAGINALE AFscheiding?

Afscheiding is niet alleen normaal, maar ook een noodzakelijk onderdeel van de reproductieve gezondheid van een vrouw. De natuurlijke afscheiding van het lichaam is de manier waarop het lichaam een ​​gezond milieu in de vagina behoudt. Het is gewoon de manier waarop het lichaam de vagina in goede conditie houdt. De vloeistoffen variëren ook in kleur en consistentie, afhankelijk van waar u zich in uw menstruatiecyclus bevindt. Vanaf de puberteit tot de menopauze ervaren vrouwen veranderingen in hun afscheiding. Het is normaal dat de hoeveelheid en het type afscheiding variëren afhankelijk van de leeftijd en hormonale veranderingen. Maar wat is vaginale afscheiding precies, waaruit bestaat het en waarom is het zo belangrijk voor onze gezondheid?

Heeft u een stinkende afscheiding? Met VagiVital VS Zelftest kunt u binnen 30 seconden ontdekken of u bacteriële vaginose heeft!

VagiVital VS Zelftest vindt u hier!

SAMENSTELLING EN FUNCTIE

Afscheiding bestaat uit een complex mengsel van vloeistoffen en cellen die continu worden afgescheiden vanuit de binnenkant van de vagina en de baarmoederhals. Dit is een continu proces dat een cruciale rol speelt bij het gezond houden en optimaal functioneren van de vagina. De belangrijkste elementen van dit systeem zijn:

🌸Vloeistoffen uit de baarmoederhals en de vagina.

Deze helpen de vagina te hydrateren en schoon te maken, wat infecties helpt voorkomen.

🌸 Afgestoten cellen uit de vaginale en cervicale wanden.

Deze cellen dragen bij aan het natuurlijke reinigingsproces door dode cellen uit de vagina te verwijderen.

🌸 Gezonde bacteriën

Met name lactobacillen houden de pH in de vagina op een laag niveau, waardoor een onherbergzame omgeving ontstaat voor schadelijke micro-organismen.

🌸 Afscheiding uit de klieren in de baarmoederhals

Deze afscheiding verandert van consistentie gedurende de menstruatiecyclus en beïnvloedt zowel de vruchtbaarheid als een natuurlijke barrière tegen infecties.

REINIGING EN BESCHERMING

Vaginale afscheiding is een superheld als het gaat om het gezond en in balans houden van je vagina. Ze spelen een belangrijke rol bij het reinigen en beschermen van uw geslachtsdelen. Maar hoe werkt dit systeem en waarom is het zo belangrijk?

🌸 Hoe je je vagina schoon kunt houden

Je vagina kan voor zichzelf zorgen, en vaginale afscheiding is een groot deel van dat werk. Ze helpen door voortdurend een mengsel van vloeistof en cellen uit te zenden. Dit helpt oude cellen en dingen die er niet zouden moeten zijn weg te spoelen, waardoor de vagina schoon blijft en het risico op irritatie en infectie wordt verminderd.

🌸Hoe je je vagina gezond houdt

Een goede balans tussen verschillende bacteriën is een voorwaarde voor een gezonde vagina. De vloeistoffen helpen hierbij door ervoor te zorgen dat de vagina licht zuur is, een pH-waarde die de goede bacteriën (lactobacillen) bevoordeelt. Deze vriendelijke bacteriën produceren melkzuur dat de minder vriendelijke bacteriën op afstand houdt. Deze bescherming is erg belangrijk om problemen te voorkomen die kunnen optreden als de slechte bacteriën de overhand krijgen.

🌸 Bescherming tegen ongewenste gasten

De vloeistoffen lijken een beetje op een bewaker bij de deur naar de inwendige voortplantingsorganen. Ze helpen bacteriën en virussen buiten te houden die problemen kunnen veroorzaken. Wanneer het tijd is om te ovuleren, verandert het baarmoederhalsslijm zodat het sperma gemakkelijker kan passeren. De rest van de tijd is het slijm dikker om te voorkomen dat bacteriën en virussen binnendringen. Dit is een slimme manier voor het lichaam om zichzelf te beschermen.

🌸 Een manier om uw gezondheid onder controle te krijgen

Als de afscheiding in hoeveelheid, kleur of geur verandert, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Als u bijvoorbeeld meer afscheiding opmerkt dan normaal, of als de afscheiding een grijzige kleur krijgt en onaangenaam ruikt, kan dit een teken zijn van bacteriële vaginose, wat een disbalans van bacteriën in de vagina is. Door op de hoogte te zijn van deze veranderingen, kunt u op tijd hulp krijgen als er iets mis is. Lees hier een blog over hoe je stinkende afscheiding, schimmel en urineweginfectie kunt voorkomen !

EEN GEZONDHEIDSINDICATOR

Veranderingen in de kleur, geur of consistentie van de afscheiding kunnen vaak de eerste tekenen zijn dat er iets mis is met de gezondheid van het lichaam. Bijvoorbeeld:

🌸 Helder en waterig of wit en romig – duidt meestal op normale afscheiding.

🌸 Geel of groen en stinkend – kan een teken zijn van een infectie.

🌸 Roze of met bloed gemengde afscheiding – kan duiden op een bloeding in de onderbuik.

Lees hier de blog over bacteriële vaginose – stinkende afscheiding !

de geur van afscheiding begrijpen

De geur van normale vaginale afscheiding is meestal zeer mild en kan worden omschreven als neutraal of slechts licht zuur, wat te wijten is aan de natuurlijke bacteriële flora in de vagina. Deze zuurgraad is te danken aan lactobacillen, goede bacteriën die de boventoon voeren in een gezond vaginaal milieu. De lactobacillen produceren melkzuur dat helpt de pH van de vagina laag te houden (tussen 3,8 en 4,5), wat bijdraagt ​​aan een lichtzure geur maar ook beschermt tegen de groei van schadelijke micro-organismen.

Een milde, zure geur is dus volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. De geur kan enigszins variëren, afhankelijk van uw menstruatiecyclus, hormonale veranderingen, seksuele activiteit en persoonlijke hygiëne. Het is belangrijk op te merken dat een gezonde vagina niet geurloos is en dat kleine geurvariaties normaal en natuurlijk zijn.

Als de geur van de afscheiding echter sterk of onaangenaam wordt of van karakter verandert, kan dit een teken zijn van een infectie of een onbalans in het vaginale milieu. Een visgeur kan bijvoorbeeld wijzen op bacteriële vaginose , een aandoening waarbij er sprake is van een onevenwicht in de vaginale bacteriële flora. Een gistachtige of broodachtige geur kan in plaats daarvan duiden op een schimmelinfectie, zoals candida. Deze geurveranderingen gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals een ongebruikelijke kleur of consistentie van de afscheiding, jeuk of irritatie.

Ontlading geeft ons balans, bescherming en vernieuwing! De natuurlijke geur van afscheiding is niets om je voor te schamen, maar eerder een teken dat alles naar behoren werkt. Door de geschiedenis heen is het ontslag van vrouwen niet altijd op de juiste manier erkend. Dus de volgende keer dat je een afscheiding opmerkt, beschouw het dan als een herinnering om wat liefde te sturen naar de ongelooflijke intelligentie van het vrouwelijk lichaam  ❤️

Nieuwsbrief

Als eerste de laatste nieuwtjes en blogs ontvangen?