Gynaecoloog geeft antwoord op de vragen die je nooit durfde te stellen

Lees Fanny Falkman Grindals, Zweedse manager van VagiVital, persoonlijk interview met gynaecoloog Arne Rådestad, die alle vragen beantwoordt die je nooit aan de gynaecoloog durfde te stellen.

Ik zal mijn eerste gynaecoloog nooit vergeten! Hij (ja, want het was een mannelijke gynaecoloog) was een oudere man met een wat zachte, vrouwelijke uitstraling en hij was zo ongelooflijk poesje! Bij elk bezoek prees hij luid en opgewekt mijn verbazingwekkende vulva, zonder op enigerlei wijze onaangenaam of verboden terrein te zijn. En daarmee bedoel ik niet de gebruikelijke en ietwat vermoeide uitspraak dat “alles er normaal uitziet”, maar met uitbundige toewijding en grote vreugde prees hij luidkeels zijn lof. Hij deed het op zo’n delicate en respectvolle manier dat ik het nooit als onaangenaam of vies heb ervaren. In plaats daarvan verliet ik na elk bezoek gesterkt en voelde ik me trots en blij over mijn geweldige vagina! Later bleek dat mijn vriend, die naar dezelfde gynaecoloog ging, uiteraard ook dezelfde kutbehandeling kreeg – maar dat maakte niet zoveel uit. Het voelde echt en we vertrokken allebei met een trotse glimlach op ons gezicht!

Een bezoek aan een gynaecoloog maakt immers deel uit van het leven van veel vrouwen, maar kan voor velen ook een emotioneel uitdagende ervaring zijn. Als vrouwen het meest intieme deel van hun lichaam moeten delen met een vreemde, zelfs een medische professional, kunnen vrouwen zich zowel ongemakkelijk als nerveus voelen.

Een veel voorkomend gevoel dat veel vrouwen ook kunnen ervaren tijdens een gynaecoloogbezoek is schaamte. Het kan zowel ongemakkelijk als beschamend zijn om je kleren uit te moeten doen en je lichaam bloot te stellen aan nauwkeurig onderzoek. De meeste vrouwen die wel eens met de benen in de lucht in een ligstoel hebben gelegen, herkennen zichzelf waarschijnlijk in de opmerking: “Nou, we gaan nog even met de kont naar beneden”. Waarna je als het ware de hele vagina naar voren kunt duwen, iets dichter bij het gezicht van de gynaecoloog, terwijl je een lopend gesprek voert. Het is een vreemde en bijna komische situatie, maar ik zou graag willen denken dat het nog steeds iets poesjes kan zijn!

Als ik daar zelf in de gynaecologiestoel lig, heb ik vaak nagedacht over wat de gynaecoloog nou eigenlijk vindt van het dagelijks onderzoeken van de vrouwenvagina en waarom kies je er eigenlijk voor om gynaecoloog te worden? Maar ik durfde het nooit te vragen. Tot nu.

Daarom interviewde ik gynaecoloog Arne Rådestad, universitair hoofddocent en specialist in gynaecologie. Arne is tevens een van de adviseurs van VagiVital in de V Academie, die bestaat uit specialisten op verschillende klinische gebieden en adviseur is voor onze klinische onderzoeken.

WAAROM HEBT U GEKOZEN OM GYNAECOLOGIST TE WORDEN?

“Vanaf het begin wilde ik kinderarts worden, maar tijdens het laatste deel van mijn openbare dienst, wat we AT noemen, diende ik in een vrouwenkliniek en ik vond het zo leuk, dus bleef ik daar invallen als kinderarts. assistent-arts. Als gynaecoloog heb ik zowel operaties moeten doen als ook bevallingen en zwangerschappen moeten verzorgen – dat vond ik spannend. Het heeft altijd spannend gevoeld om voor kinderen te zorgen die in de baarmoeder van de moeder zijn en dan geboren worden, om te proberen Het was erg leuk om te helpen in die contexten waarin kinderen worden geboren en om voor de vrouwen te zorgen die de kinderen dragen. Als je zelf dingen begint te weten in een vakgebied, heb je immers het gevoel dat je meer verantwoordelijkheid krijgt en dan de interesse. “Het specialisme verbreedt zich ook en je ziet andere mogelijkheden dan voordat ik bij de vrouwenkliniek begon. Daarom heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren in de gynaecologie en de bevalling zoals dat toen heette.”

WAT BETEKENT HET OM SPECIALIST IN GYNAECOLOGIE TE ZIJN?

“Om specialist te worden, moet je vijf jaar bij een operatie-, anesthesie- en vrouwenkliniek werken om voldoende ervaring op te doen om specialist in het vakgebied te worden. Dan moet je zowel de zwangerschap, de bevalling als de vrouwenziekten leren kennen en ook goed worden in ziekten die vrouwen kunnen krijgen, maar die binnen andere specialismen vallen zoals chirurgie, anesthesie en geneeskunde. Uiteindelijk besefte ik dat als ik ergens goed in wilde worden, ik een specialisatie moest kiezen en toen raakte ik steeds meer geïnteresseerd in gynaecologie en geneeskunde. Daarom heb ik mijn doctoraat in de gynaecologie geschreven. Het gebeurt vaak vanzelf dat je ook binnen het vakgebied blijft dat je voor je proefschrift hebt gekozen. Ik was zeer tevreden en heb geen spijt gehad van mijn keuze.”

WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE REDENEN OM gynaecoloog te worden?

“Het is waarschijnlijk interesse in de existentiële vragen van het leven; geboorte, vruchtbaarheid, seksualiteit, en je hebt ook de mogelijkheid om interesse te tonen in onvruchtbaarheid en vrouwenziekten die tot de dood kunnen leiden. Je krijgt alle belangrijke existentiële vragen van het leven verzameld in één specialiteit.

Ik denk dat het deze existentiële vragen zijn die er zoveel toe doen en die het meest de moeite waard zijn. Dat je voldoet aan alle belangrijke inhoud; geboorte en dood.

Vaak win je ook het vertrouwen van de patiënte die haar ervaring deelt en je dingen uit haar leven vertelt die je in een andere context nooit te weten zou komen.”

WAT IS EEN GOEDE GYNAECOLOOG?

“Het korte antwoord is een goede behandeling en een luisterende houding en nieuwsgierigheid. Interesse in mensen en dat men zich ook niet beperkt tot het ter sprake brengen van belangrijke en gevoelige problemen en lastige vragen.

Maar je moet ook niet tussenbeide komen en patiënten brutaal confronteren met dingen waar ze niet over willen praten; zowel gevoeligheid als nieuwsgierigheid zijn belangrijk.”

HOE WORDEN JE ONTVANGEN ALS JE IEMAND VERTELT DAT JE ALS (MANNELIJKE) GYNAECOLOOG WERKT?

“Meestal word ik met nieuwsgierigheid begroet. Ik ben wel eens mannen tegengekomen die een beetje onstuimig ingesteld zijn en er graag grapjes over maken, maar de meesten zijn nieuwsgierig naar wat je als gynaecoloog kunt doen. Bovenal hebben mannen over het algemeen geen idee wat het betekent om als gynaecoloog te werken.”

WAT IS HET LEUKSTE AAN JE BAAN?

“Het is juist dat je dicht bij de kernproblemen van het leven komt en dat je vertrouwen krijgt van de patiënten die je dingen vertellen die je misschien niet eens aan je naasten vertelt.”

WAT IS HET MEEST UITDAGENDE AAN UW BAAN?

“Ja, als gynaecoloog is het voldoende om het vertrouwen van de vrouw te kunnen winnen; waardoor zij zich gezien, gehoord en beluisterd voelt. Dat ze echt het gevoel heeft dat ze heeft gekregen wat ze verwachtte van het bezoek aan de gynaecoloog. om informatie te verstrekken die zowel duidelijk als begrijpelijk is en soms om geruststelling te kunnen bieden aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn.”

WAT KAN GOED OM TE WETEN ZIJN VOOR EEN VROUW DIE NOG NOOIT BIJ DE GYNAECOLOOG BENT GEWEEST?

“Voor de jonge vrouw die nog nooit bij de gynaecoloog is geweest zou ik willen adviseren dat ze een gynaecoloog kan zoeken, maar dit betekent niet dat ze een gynaecologisch onderzoek moet ondergaan, maar je kunt wel een adviesgesprek voeren met de gynaecoloog als het eerste bezoek. Denk niet dat je gynaecologisch onderzocht moet worden tijdens een bezoek aan de gynaecoloog. Voor echt jonge vrouwen is het wel belangrijk om dit te weten. Neem bij het eerste bezoek ook gerust een partner of vriend(in) mee voor ondersteuning.”

Als de vrouw het vertrouwen heeft gewonnen, wil ze vaak onderzocht worden, maar of het één, twee of drie bezoeken duurt voordat je er bent, is verschillend. Als je de gynaecoloog ziet als consulterend arts in de buurt waar ze vragen hebben die je beantwoord wilt hebben, dan zal het bezoek minder ongemakkelijk zijn.”

WAT IS UW BESTE ADVIES VOOR VROUWEN VOOR EEN BEZOEK AAN EEN GYNAECOLOOG?

“Aan vrouwen die al eerder bij de gynaecoloog zijn geweest, is mijn advies om je voor te bereiden door de vragen op te schrijven die je beantwoord wilt hebben, zodat je door stress niet vergeet te vragen wat je beantwoord wilt hebben. Kies geen gynaecoloog op basis van hun geslacht – tenzij je specifieke redenen hebt.”

WAT HEB JE OVER DE VAGINA geleerd sinds je als gynaecoloog begon te werken?

“Tijdens mijn jaren als gynaecoloog heb ik vooral gezien wat een enorme variatie er is in de vrouwelijke genitaliën – zowel in hoe het eruit ziet als hoe het door de patiënten wordt ervaren. Mijn taak als gynaecoloog is om probeer duidelijk te maken hoe groot de normale variatie is, zodat vrouwen zich niet moeten opsluiten in het feit dat een vagina er op een bepaalde manier uit moet zien en functioneren. Ik ontmoet vaak vrouwen die niet veel andere vrouwenvagina’s hebben gezien en dat ook niet altijd hebben gedaan heb ze zelf ook gezien. Ik vraag vaak of ze met een spiegel naar hun vagina kijken. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde huidziekten in de vagina waarvan je de voortgang zelf kunt volgen, in plaats van naar de dokter te gaan. Dan kun je zoeken als er sprake is van een afwijkend uiterlijk of als er iets ongewoons gebeurt. Helaas zijn er niet zoveel vrouwen die regelmatig met een spiegel naar hun vagina kijken en sommigen hebben dat nog nooit gedaan. Je moet een spiegel hebben om de hele vulva te kunnen zien. Veel hebben genoegen moeten nemen met commentaar van hun partners, en dat is ook niet altijd in hun eigen voordeel. Het heeft nooit de kans gekregen om te vergelijken met andere beelden dan die uit de pornografie en het geeft geen reëel beeld en daarom probeer ik de grote verscheidenheid van de vagina over te brengen.”

Is het gebruikelijk dat vrouwen een gynaecoloog kiezen op basis van het geslacht van de gynaecoloog?

“Nee, ik kan niet zeggen dat het gebruikelijk is, maar het komt voor dat sommige vrouwen alleen een vrouwelijke of mannelijke gynaecoloog willen. Het kan te wijten zijn aan culturele redenen of aan iets dat in het verleden is meegemaakt en dat verband houdt met de man of vrouw geslacht, waarbij een gebeurtenis onaangenaam, pijnlijk of bedreigend is geweest. Dan word je getekend door gebeurtenissen uit het verleden.”

HOE VINDT U HET DAT U WORDT UITGESCHREVEN ALS MANNELIJKE GYNAECOLOOG?

“Ik vat het niet persoonlijk op als een vrouw mij niet kiest omdat ik een mannelijke gynaecoloog ben. Het is niet persoonlijk, maar ligt vaak aan de vrouw zelf. Er zijn ervaringen geweest die ervoor zorgen dat ze op basis van die ervaringen kiezen.”

KUN JE NAAR DE GYNAECOLOOG GAAN ALS JE MENSTRUEER HEBT?

“Ja, dat kan, want de gynaecoloog deinst er niet voor terug om een ​​vrouw te onderzoeken die onderzocht wil worden alleen maar omdat ze menstrueert. Dan zijn er veel vrouwen die vinden dat ze niet ongesteld moeten worden als ze bij de gynaecoloog komen, maar dat is niet waar. Als de vrouw een probleem heeft, moet ze een gynaecoloog raadplegen, ongeacht of ze menstrueert of niet.’

KAN EEN GYNAECOLOOG KIJKEN OF JE MAAGD BENT, KINDEREN HEBT GEGEVEN OF MASTURBEERT?

“Als je met maagdelijkheid bedoelt dat als je penetrerende gemeenschap hebt gehad, de gynaecoloog dat niet kan zien. Ook is bij een gynaecologisch onderzoek niet te zien of een vrouw bevallen is, maar je kunt er uiteraard wel interpretaties van maken als bijvoorbeeld de vrouw een litteken in de vulva heeft of als de vrouw een litteken op haar buik heeft waar normaal gesproken een keizersnede wordt uitgevoerd, dan kan worden aangenomen dat zij is bevallen, maar daar is geen bewijs voor en het is niet mogelijk om dit te zeggen zeker. Het is ook niet mogelijk om te zien of een vrouw heeft gemasturbeerd”

HOE VAAK MOET JE NAAR DE GYNAECOLOOG?

“Er zijn geen aanbevelingen waarvan kan worden gezegd dat ze door onderzoek worden ondersteund, maar ik denk dat je moet gaan als je een gynaecologisch probleem hebt. Dan zijn er natuurlijk bepaalde controles die je moet doen als je celveranderingen hebt of als je een ziekteproces in de vagina volgen, maar over het algemeen hoeft een vrouw niet naar de gynaecoloog voor gezondheidscontroles als ze geen problemen heeft.”

Is er iets waarvan u denkt dat het walgelijk is tijdens een gynaecologisch onderzoek?

“Het komt zeer zelden voor dat iets als walgelijk wordt ervaren en ‘walgelijk’ is ook een heel sterk woord. Ik heb nog nooit iets meegemaakt dat walgelijk zou zijn. Er is echter een gebeurtenis die ongebruikelijk is en dat is wanneer iemand een tampon is vergeten die al enkele dagen heeft gezeten en dan ontstaat er een groei van stinkende bacteriën in de tampon. Het kan een zeer sterke geur afgeven, maar dat is de schuld van de tampon en als je de tampon verwijdert, komt het wel goed. Vergeten tampons kunnen dus stinken echt slecht, maar het is een gemakkelijk op te lossen probleem. Ik vind het ook niet walgelijk.

Je kunt VagiVital V Cleanser intieme wasbeurt hier vinden

Maakt het u uit of een vrouw geschoren is of niet?

“Nee, niet voor mij. Het maakt mij niet uit of je geschoren bent, en je benen trouwens ook niet”

WAT VINDT U BELANGRIJK OM AAN TE DENKEN ALS GYNAECOLOOG BIJ HET BEZOEKEN VAN EEN PATIËNT?

“Naast het feit dat het belangrijk is om vertrouwen te creëren en naar de patiënt te luisteren, is het als gynaecoloog ook heel belangrijk om op de hoogte te blijven van de wetenschap zodat je een hoog competentieniveau behoudt. Vrouwen komen tegenwoordig vaak naar de gynaecoloog met kennis die ze op verschillende manieren hebben verworven, niet in de laatste plaats via internet, en dan moet je als gynaecoloog goed gelezen zijn en de vragen van de vrouwen kunnen beantwoorden. je competentie door jezelf te blijven bijscholen.”

IS ER IETS BELANGRIJK DAT U VOOR UW BEZOEK OVER DE VROUW MOET WETEN?

“Eigenlijk niet, ik hoef niets te weten, ze kan als een schone lei komen. Waar ik haar wel mee kan helpen, is wat ze ter sprake brengt tijdens het bezoek. Ze hoeft de reden van haar bezoek niet vooraf door te geven Zelf erger ik me aan klinieken waar je als patiënt moet opgeven waarom je een bezoek wilt boeken. Ik vind het een verkeerde vraag om aan de telefoon te stellen aan een vrouw die nog geen vertrouwen in je heeft gekregen en die je weet het niet. Ik vind het een gekke vraag. Het is een vraag die ze kan beantwoorden als ze er is en die ze niet zou moeten beantwoorden als ze de afspraak boekt.

ZIE JIJ EEN BEHOEFTE AAN MEER ONDERZOEK NAAR DE GEZONDHEID VAN VROUWEN?

“Vrouwelijk seksueel verlangen is een gebied waarop onderzoek zou kunnen toenemen, omdat seksueel functioneren iets is dat vrouwen zeer hoog waarderen als vrouwen vragen krijgen over de kwaliteit van leven en wat belangrijk voor hen is. Zelfs vandaag de dag zien steeds meer vrouwen mij vanwege verminderde/verminderde seksuele verlangens. seksueel verlangen. Het is een zacht onderwerp waar nog niet zoveel onderzoek naar gedaan wordt, maar dat wel van groot belang is en waar vrouwen zelf ook veel waarde aan hechten.”

VagiVital AktivGel voor droge slijmvliezen en pijn tijdens geslachtsgemeenschap vindt u hier.

IS ER EEN GEBIED DAT IN UW JAREN ALS GYNAECOLOOG IS GEËVOLUEERD?

“Ja, op het gebied van gynaecologische kanker en seksueel overdraagbare aandoeningen. Daar is veel vooruitgang geboekt, waardoor de behandelingsmogelijkheden zijn toegenomen en de morbiditeit is afgenomen”

Om u te abonneren op onze nieuwsbrief, vult u onderaan deze pagina uw e-mailadres in.

Zorg goed voor je vagina ❤️ en kies een gynaecoloog die jou Pussytiv behandelt!

/Fanny