Het woord menopauze is een soort trendy begrip geworden dat je tegenwoordig overal tegenkomt, maar wat betekent het eigenlijk?
KRITIEKE TIJDPERIODE
Het woord menopauze komt van het Griekse klimacterikos, wat kritiek betekent. Welnu, de helft van de bevolking moet op de een of andere manier een kritieke periode doorstaan? Klinkt dat niet supercool? Een tijd in het leven die bovendien als enigszins diffuus kan worden ervaren omdat het uiterst onduidelijk is wanneer deze kritieke tijdsovergang officieel begint of eindigt. Geen enkele vrouw weet van tevoren wat haar te wachten staat, aangezien alle kwalen waarover we hebben gelezen ook individueel zijn. De meesten van ons begrijpen duidelijk dat de menopauze betekent dat de eicellen opraken, het oestrogeenniveau daalt en dat we geen menstruatie meer hebben. Maar dat geeft nog niet echt antwoord op de vraag hoe en wanneer dit zal gebeuren en wat ons te wachten staat na de menopauze?
HET CLIMACTERISCH – EEN OPWAARTSE CURVE
Ik denk dat woorden een verschil maken. Persoonlijk vind ik het woord menopauze een beetje lijken op een natte deken van berusting. Het grootste deel van de menopauze gaat immers vooral over alle pijnlijke dingen die zowel in ons lichaam als in onze hersenen gebeuren. Duizenden 50+ vrouwen hebben last van symptomen zoals; droge slijmvliezen, stemmingswisselingen, opvliegers, lichaamspijn, duizeligheid, hartkloppingen, slecht humeur, slaapproblemen… de lijst lijkt eindeloos. Hoe haal je er kracht en kracht uit?
Kunnen we de woorden niet veranderen? HET CLIMAXTERISCH misschien? Daar ga je. Beter?! Een climax met een curve die recht omhoog gaat in plaats van naar beneden. Met een aanpak waarbij 50+ vrouwen een natuurlijk evenwicht hebben en met zekerheid vooruit gaan door het leven, zonder onzekere angst of zelfkritiek. Zo wil ik het. Ervaren, wijze en coole vrouwen die JA zeggen omdat ze dat willen en NEE als ze dat niet willen.
GEÏNFORMEERDE KEUZE
Hoe kunnen we onze eigen climax bezitten? Ik denk dat we moeten beginnen met het vergaren van kennis, wat soms makkelijker gezegd dan gedaan is. Ondanks de overvloed aan informatie over de menopauze zijn velen van ons meer in de war dan ooit. We proberen ons eigen lichaam te interpreteren en erachter te komen of we slechts ‘hoogpresterende, getalenteerde-meisjes-met-stress-symptomen’ zijn of dat we feitelijk in de menopauze zitten. Een groot deel van mijn gesprekken met vriendinnen gaat over het interpreteren van de signalen van het lichaam en proberen te begrijpen of dit door de menopauze komt of door iets anders. Omdat het leven tegelijkertijd doorgaat met zowel pieken als dalen, midwinterduisternis en merels die de lente in zingen. Het leven is zowel licht als donker, of je nu in de menopauze bent of niet. Het is misschien iets gemakkelijker om de lichamelijke signalen, zoals nachtelijk zweten, te begrijpen dan een plotselinge uitbarsting van woede of een donkere depressie. We proberen het te begrijpen en te begrijpen en dat is goed. Praten met andere vrouwen, luisteren naar podcasts over het onderwerp, artikelen en boeken lezen over de menopauze maakt een verschil. In de stroom van informatie over de menopauze lopen de meningen soms sterk uiteen en vormen ze soms verschillende kampen, waarbij een groot deel van het debat lijkt te blijven hangen over wat goed of fout is. Maar kennis is macht en door onze eigen geïnformeerde keuze te maken op basis van wat wij zelf denken dat het beste voor ons is, kunnen we kiezen of en hoe we onze symptomen willen behandelen.
DE DRIE FASEN VAN DE MENOPAUZE
Voor mij is het gemakkelijker geweest om de menopauze te begrijpen door meer over elke fase te leren, maar er bestaat enige conceptuele verwarring doordat de Zweedse term menopauze over het algemeen de hele periode omvat, terwijl men in het Engels over drie verschillende fasen spreekt. van de menopauze.
De perimenopauze is de fase waarin de oestrogeenproductie begint te veranderen en de meeste vrouwen onregelmatigere menstruaties ervaren. Gemiddeld hebben vrouwen bijna vier jaar een onregelmatige menstruatie vóór hun laatste menstruatie. Dit is waar de hormonen echt in de war kunnen raken, wat meestal rond de leeftijd van 40 jaar gebeurt. Omdat we veel te weinig over de menopauze praten, begrijpen vrouwen niet altijd dat hun symptomen verband kunnen houden met de perimenopauze.
Veel voorkomende symptomen tijdens de perimenopauze:
· Irritatie
· Stemmingswisselingen
· Slaapproblemen
· Heftige bloedingen
· Pijnlijke borsten
· Ijzertekort
· Gewichtstoename
· Kortere menstruatiecyclus
De menopauze is wanneer een vrouw haar laatste menstruatie heeft – en het is rond de menopauze dat de opvliegers en het zweten voor sommigen lastig kunnen worden. Tijdens de menopauze daalt het oestrogeen tot een permanent laag niveau. Veel vrouwen lijden in deze periode als ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. De menopauze – en de laatste menstruatie – vindt gemiddeld plaats op de leeftijd van 51,4 jaar.
Veel voorkomende symptomen tijdens de menopauze:
· Droge slijmvliezen
· Nacht zweet
· Opvliegers
· Vermoeidheid
· Gewrichtspijn
· Angst en depressie
· Weinig/schaars/geen punten
· Recidiverende urineweginfecties
De postmenopauze, of na de menopauze, is de fase die optreedt na de laatste menstruatie, waarin de oestrogeenproductie uiteindelijk op een zeer laag niveau terechtkomt. Misschien is het deze fase die echt kan worden omschreven als het CLIMAXTERIC, omdat veel vrouwen het prettig vinden om zich geen zorgen te hoeven maken over voorbehoedmiddelen en tevreden zijn met het niet meer menstrueren. Droge slijmvliezen kunnen over het algemeen een terugkerend probleem zijn, maar hier bestaat hulp voor.
Voor mij persoonlijk voelt het zowel groots als betekenisvol om aan iets te werken dat miljoenen vrouwen met dit probleem kan helpen, en het verwarmt mijn hart echt als ik recensies van onze klanten lees. Verhalen van vrouwen die lange tijd enorm veel last hebben gehad van droge slijmvliezen, branderig gevoel en jeuk, wat het dagelijks leven tot een kwelling heeft gemaakt en die het als volkomen onmogelijk hebben ervaren om zelfs maar aan enige vorm van actief seksleven te denken. Dat ik kan meedoen en op die manier een verschil kan maken in het leven van vrouwen, is iets waar ik heel trots op ben.
VagiVital AktivGel vindt u hier
Veel voorkomende symptomen tijdens de postmenopauze:
· Droge slijmvliezen
· Droge ogen
· Gezamenlijke problemen
· Urineweginfecties
· Dun haar
IN WELKE FASE BEN IK IN?
Ik vermoed dat ik ergens tussen de perimenopauze en de menopauze zit. Na een jaar zonder menstruatie kun je erop rekenen dat je menstruatie niet terugkomt en ik ben er nog niet helemaal. Elke keer dat mijn menstruatie terugkomt, heb ik ook een beetje gemengde gevoelens, deels een tederheid voor mijn lichaam dat nog steeds ovuleert, en met trots vertel ik mijn familie (waaronder tienerzonen) graag: “Mijn menstruatie is eindelijk gekomen “. Tegelijkertijd ben ik afgestemd op CLIMAXTERIC. Want zo wil ik het. Ook over mijn lichamelijke kwalen valt nog niet zoveel te praten en daarvoor is ook veel hulp te krijgen, maar mijn eigen aanpak van de menopauze kan alleen mijn eigendom zijn.
MIJN ZES TOPTIPS VOOR CLIMAXTERIC!
1. Lees verder! Kennis is macht. Maak uzelf vertrouwd met het onderwerp hormonen en de menopauze, ontdek welke behandelingen beschikbaar zijn en denk na over uw eigen symptomen. Zoek op Facebook-groepen en podcasts over de menopauze, lees artikelen, onderzoeken en boeken over het onderwerp en zorg ervoor dat je je eigen mening vormt, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over welke behandeling voor jou geschikt is. Het vergt soms wat geduld en kritische blik, maar het is elke seconde waard als je over je gezondheid leest❤
2. Over de menopauze gesproken! Alle 50+ vrouwen doorlopen deze fase, maar veel te weinig praat erover. Mijn ervaring is dat elk gesprek over dit onderwerp enorm wordt gewaardeerd, maar er is een soort verlegenheid die ons beperkt. Vrouwen willen ervaringen delen. Wees de eerste die het onderwerp ter sprake brengt als niemand anders dat doet. Een effectieve manier om een gesprek over de menopauze te beginnen, is door simpelweg uw eigen gedachten te delen.
3. Ruim uw sociale media-feed op. Zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die je gelukkig maken, je kracht geven en je inspireren. Bent u in de menopauze? Voeg zo’n 50+ Powervrouwen toe. Ik hou van de Zweedse actrice Katrin Sundberg, die ook de show “I do what the hell I want” doet. Van welke vrienden geniet jij? Ontmoet ze vaker!
4. Zoek een goede gynaecoloog! Als het goed voelt, is het over het algemeen ook goed, maar als het niet helemaal goed voelt, moet je veranderen. Dat is niet altijd even makkelijk omdat er een tekort is aan gynaecologen. Vraag eens rond naar tips van andere vrouwen op bijvoorbeeld een Facebookgroep over de menopauze.
5. Als je kunt slapen, doe het dan – zonder je te schamen! Veel en vaak. Slaap maakt een groot verschil voor ons welzijn, maar is ook iets waar veel vrouwen in de menopauze mee worstelen. Kun je ‘s middags een klein powernapje doen? Doe het! Tijdens de menopauze wordt de slaap over het algemeen gemakkelijker verstoord en onrustiger. Er zijn talloze verschillende manieren om een goede nachtrust te bevorderen, zie punt 1 ❤ en praat met je gynaecoloog, zie punt 4 😊
6. Seks tijdens de menopauze? Ja absoluut! Als je wil. Sommige vrouwen verlangen naar seks, maar vinden het moeilijk om vaginale geslachtsgemeenschap uit te voeren vanwege droge en kwetsbare slijmvliezen. Voor dit probleem is er hulp te krijgen waarbij VagiVital AktivGel een groot verschil kan maken. Het is ook een mythe dat alle vrouwen hun verlangen verliezen naarmate ze ouder worden. Sommige vrouwen ervaren een verhoogde zin in seks tijdens de menopauze dankzij de daling van de oestrogeenspiegels, terwijl het testosteron dat de zin in seks controleert een klein voordeel kan behalen. Dat vrouwen tijdens de menopauze niet zo nat worden, is een andere mythe. De slijmvliezen kunnen kwetsbaarder worden, maar het vermogen om vochtig te worden verandert over het algemeen niet. Het duurt echter soms even voordat het nat wordt. Zorg ervoor dat je die tijd voor jezelf of je partner neemt. Het is belangrijk dat uw partner ook op de hoogte is van de fases die u tijdens de menopauze doormaakt. Praat over wat er in je en met je lichaam gebeurt en leg uit wat je nodig hebt. Weet jij wat je nodig hebt? Ontdek het en stel eisen ❤ Ontbreekt het je totaal aan verlangen, maar zou je willen dat het bestond? Probeer terug te gaan naar af met veel huid-op-huid, tastbare aanrakingen, tedere en lange knuffels zonder seks te eisen – wat er weer van uitgaat dat je met je partner praat.
Ik heb besloten dat de menopauze mijn leven niet zal beperken. Ik wil een opwaartse levenscurve en CLIMAXTERIC is iets dat ik heb besloten als een kracht te omarmen. De kennis en ervaring die 50+ vrouwen hebben IS een kracht! Ik accepteer geen onzin, maar ik kies ook mijn strijd en zorg ervoor dat ik mijn energie spaar. Ik heb veel gelezen en weet wat het beste voor mij is. In zekere zin ben ik vandaag de dag egoïstischer dan tien jaar geleden, en ik denk dat dat maar goed ook is. Ik zorg op een betere manier voor mezelf, op alle niveaus, en misschien moet ik geleidelijk meer veranderingen doorvoeren om mijn eigen welzijn te maximaliseren, maar vandaag voel ik me goed en ben ik meer dan blij om mezelf een climacterische teef te noemen.
Zorg goed voor jezelf ❤️
Fanny Falkman Grindal
Een 49-jarige moeder van 4 kinderen en Zweedse manager voor VagiVital