Is vaginale jeuk tijdens de menstruatie normaal?

Tijdens je menstruatie loopt je vagina extra risico op droogheid en jeuk. In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt en geven we je onze beste tips om het welzijn van je V-zone te verbeteren!

Vaginale droogheid is heel normaal en kan gemakkelijk worden behandeld. Het kan in het beste geval ongemak veroorzaken en in het slechtste geval pijnlijk zijn. Laten we daar verandering in brengen!

Weet dat je niet alleen bent – veel vrouwen ervaren hetzelfde probleem. Meer weten over waarom vaginale droogheid optreedt tijdens je menstruatie en hoe je het kunt behandelen, is de eerste stap op weg naar een beter gevoel.

EEN DALING VAN HET OESTROGEENGEHALTE VEROORZAAKT DROOGHEID

Het is misschien geen verrassing dat er een verband is tussen je menstruatiecyclus en hoe je vagina aanvoelt. Oestrogeen, waar je misschien wel eens van hebt gehoord, is een hormoon dat helpt om de vagina vochtig te houden. Het niveau van oestrogeen in het lichaam verschilt afhankelijk van waar in je menstruatiecyclus je bent. Voor en na je menstruatie is je oestrogeengehalte over het algemeen lager, waardoor je last kunt krijgen van vaginale droogheid en ongemak.

Dus nu we weten dat vaginale droogheid verband houdt met het oestrogeenniveau in het lichaam, wat kunnen we eraan doen? Er zijn verschillende behandelingen voor vaginale droogheid, een daarvan is het gebruik van een vaginale crème die helpt om het vochtniveau op peil te houden. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen en onderzoeken om je beter te voelen.

ANDERE GEBIEDEN DIE ALLEMAAL BIJDRAGEN AAN HET WELZIJN VAN JE V-ZONE

ALLERGIE OF GEVOELIGHEID

Hoewel een mogelijke verklaring voor vaginale droogheid hormonale niveaus in je lichaam kunnen zijn, kan het ook zijn dat je een reactie hebt op de tampons of maandverband die je gebruikt – of misschien je zeep of lotion. Probeer verschillende alternatieven en zorg ervoor dat je een reinigingsmiddel gebruikt voor extra gevoeligheid. Andere oorzaken van allergie of verhoogde gevoeligheid zijn onder andere:

  • De stof van het ondergoed
  • Geparfumeerd wasmiddel of wasverzachter
  • Condooms
  • Glijmiddelen

Onze beste tip? Zorg ervoor dat je altijd producten kiest die ongeparfumeerd zijn en aangepast aan de gevoeligheid.

stress

Verhoogde stressniveaus verminderen de bloedstroom in het hele lichaam – en de vagina is daarop geen uitzondering. Naast vele andere negatieve bijwerkingen kunnen langdurige stress, angst en depressie ook vaginale droogheid veroorzaken. Het verminderen van stress kan je helpen om je vocht terug te krijgen – samen met een heleboel andere positieve effecten, natuurlijk.

anticonceptie

Orale anticonceptiepillen of minipillen kunnen ook onze hormoonspiegels beïnvloeden en ervoor zorgen dat je last krijgt van droogheid. Lage oestrogeenspiegels en hoge niveaus van andere hormonen zoals desogestrel en norgestimaat in je anticonceptiepillen kunnen bijdragende factoren zijn. Overleg met je gynaecoloog of je kunt overstappen op een geschikter alternatief.

roken

Net als stress weten we dat roken verschillende negatieve bijwerkingen heeft op je lichaam. Roken beïnvloedt de hormoonspiegels, wat kan bijdragen aan vaginale droogheid, maar ook stemmingswisselingen en vermoeidheid. De verklaring hiervoor is dat roken de bloedsomloop negatief beïnvloedt, wat resulteert in een verhoogd risico op vaginale droogheid.

intensief trainen

Lichamelijke activiteiten en trainen als je ongesteld bent heeft een heleboel voordelen, zoals:

  • Verminderen van PMS-symptomen
  • De endorfine productie verhogen
  • Je sterker voelen
  • Je stemming verbeteren
  • Menstruatiekrampen verminderen

Zeer intensieve trainingen en jezelf tot het uiterste pushen kunnen echter bijdragen aan vaginale droogheid. Als je ongesteld bent, kan het een goed idee zijn om het wat rustiger aan te doen. Aanbevolen workouts zijn onder andere:

  • Yoga
  • Pilates
  • Licht joggen
  • Krachttraining met weinig volume

Natuurlijk is de ervaring van trainen tijdens de menstruatie voor iedereen anders. Sommige vrouwen kunnen elke week van de maand doorgaan met hun normale workout routine, maar voor sommigen kan het helpen om het rustiger aan te doen en je workout minder intensief te maken.

Elke vrouw is uniek en dit zal niet voor iedereen gelden. Het belangrijkste is om erover te praten en niet in stilte te lijden. Als je ongemak ervaart, zijn er behandelingen om je te helpen – en anderen om mee te praten.