Urineweginfecties (UTI’s) zijn een uiterst vaak voorkomende, ongemakkelijke en pijnlijke aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft. Er wordt zelfs geschat dat 50-60% van de vrouwen op enig moment in hun leven last krijgt van een urineweginfectie. Het komt ook vaak voor dat vrouwen die in het verleden een urineweginfectie hebben gehad, terugkerende infecties ervaren.
Als u symptomen van een urineweginfectie ervaart, is het een goed idee om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Er zijn echter ook een aantal dingen die u kunt doen om urineweginfecties te voorkomen of de symptomen te helpen verlichten als bij u al de diagnose is gesteld.
GESCHIEDENIS VAN URINEwegINFECTIE
Urineweginfecties (UTI’s) zijn een aandoening die al duizenden jaren bestaat en vooral de gezondheid en het welzijn van vrouwen aantast. De behandeling van urineweginfecties is historisch gezien heel anders geweest dan nu.
In de tijd van het oude Egypte werd urine beschouwd als een belangrijk diagnostisch hulpmiddel voor het identificeren van ziekten. Artsen keken naar urine en bepaalden welke ziekte iemand had op basis van de kleur en geur. Voor de behandeling van een urineweginfectie adviseerden zij het drinken van een mengsel van water, melk en honing. Men dacht dat dit effectief was vanwege de antibacteriële eigenschappen van honing.
In de middeleeuwen dacht men echter dat urineweginfecties veroorzaakt werden door een teveel aan zwarte gal in het lichaam, en de behandeling omvatte meestal bloedzuigers of koper om de gal uit het lichaam te zuigen.
Pas in de Renaissance werd ontdekt dat bacteriën de belangrijkste oorzaak van urineweginfecties waren en dat behandeling met antibiotica het meest effectief was.
In de loop van de 20e eeuw werden effectieve antibiotica ontwikkeld om urineweginfecties te behandelen, waardoor de ziekte beter beheersbaar en minder gevaarlijk werd. Tegenwoordig worden antibiotica meestal aanbevolen voor urineweginfecties, hoewel u ook veel kunt doen om deze zeer ongemakkelijke aandoening, waar vrouwen van alle leeftijden last van hebben, te voorkomen.
DE OORZAAK VAN URINEwegINFECTIE
Een urineweginfectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die de urinewegen binnendringen. De meest voorkomende bacteriën die urineweginfecties veroorzaken zijn Escherichia coli (E.coli), die meestal in de darmen en het gebied rond de anus voorkomen.
Een urineweginfectie kan optreden als gevolg van de verspreiding van bacteriën van de anus naar de urinewegen via de urethra. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van een urineweginfectie dan mannen, omdat de urethra van vrouwen korter is, waardoor het voor bacteriën gemakkelijker wordt om de blaas te bereiken.
symptomen VAN URINEwegINFECTIE
Hoewel urineweginfecties zeker geen pretje zijn, is het belangrijk om te onthouden dat urineweginfecties vaak voorkomen en gemakkelijk kunnen worden behandeld. Als u een van de onderstaande symptomen ervaart, is het uiteraard belangrijk om medische hulp in te roepen. Als je een urineweginfectie hebt, onthoud dan dat je misschien ook voor jezelf moet zorgen met een beetje extra liefde en zorg ♥
Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende symptomen van een urineweginfectie:
- Pijn of een branderig gevoel bij het urineren
Dit is uiterst ongemakkelijk en kan aanvoelen alsof je door prikkeldraad aan het plassen bent, maar vergeet niet dat het jouw geweldige lichaam is ♥ dat je vertelt dat er iets moet worden gerepareerd.
- Frequent urineren
Vaak moeten plassen kan vervelend zijn, maar het betekent ook dat je lichaam probeert van de infectie af te komen.
- Buikdruk of pijn
Dit kan ongemakkelijk aanvoelen, maar onthoud dat dit komt doordat uw lichaam hard werkt om de infectie te bestrijden.
- Bloed in de urine
Als er bloed in de urine zit, moet u altijd contact opnemen met uw arts, omdat dit een teken kan zijn van een ernstiger urineweginfectie.
- Koorts en rillingen
Koorts kan een teken zijn van een ernstigere infectie en is de natuurlijke verdediging van uw lichaam tegen infecties. Als u koorts krijgt die verband houdt met een urineweginfectie, zoek dan altijd medische hulp.
FACTOREN DIE HET RISICO OP URINEwegINFECTIE VERHOGEN
- Hormonale veranderingen zoals de menopauze, menstruatiecycli en zwangerschap kunnen sommige vrouwen vatbaarder maken voor urineweginfecties.
- Urine die in de urinewegen achterblijft als gevolg van een verstopping of vernauwing, waardoor bacteriën de tijd krijgen om te groeien en zich te verspreiden.
- Een verzwakt immuunsysteem, waardoor het voor uw lichaam moeilijker wordt om infecties te bestrijden.
- De anatomie van uw urinewegen, zoals een smalle urethra, kan het voor het lichaam moeilijker maken om bacteriën te verdrijven.
- Seksuele activiteit kan het risico vergroten dat bacteriën zich vanuit het rectum naar de urinewegen verspreiden.
- Sommige zaaddodende middelen en anticonceptiva kunnen de urethra irriteren en het voor bacteriën gemakkelijker maken om de urethra binnen te dringen.
Urineweginfectie en seks
Seks hebben kan het risico op een urineweginfectie vergroten. Dit komt omdat bacteriën in het gebied zich tijdens geslachtsgemeenschap naar de urethra kunnen verspreiden. Vrouwen lopen ook een groter risico op urineweginfecties tijdens seks, omdat ze kortere urethra’s hebben dan mannen, waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen.
Een nieuwe seksuele partner betekent ook nieuwe bacteriële flora, waardoor ook de kans op infectie toeneemt. Plassen na de seks kan helpen bij het wegspoelen van bacteriën die mogelijk tijdens de geslachtsgemeenschap in de urinewegen zijn terechtgekomen.
UTI’s zijn niet besmettelijk, maar het wordt niet aanbevolen om seks te hebben tijdens een aanhoudende UTI, omdat geslachtsgemeenschap de infectie kan vergroten door meer bacteriën via de urethra te verspreiden. Zelfs als u met antibiotica wordt behandeld, verandert de bacteriële flora in de vagina, waardoor u vatbaarder kunt worden voor bacteriën die u normaal gesproken zou kunnen vermijden.
Urineweginfectie bij vrouwen ouder dan 50 jaar
Vrouwen in de menopauze lopen mogelijk een verhoogd risico op urineweginfecties als gevolg van hormonale veranderingen die de gezondheid van de urinewegen beïnvloeden. Naarmate de oestrogeenproductie tijdens de menopauze afneemt, kan het vermogen van de urinewegen om zichzelf te verdedigen zwakker worden, wat kan leiden tot urineweginfecties.
Andere factoren die het risico op urineweginfecties tijdens de menopauze kunnen vergroten, zijn te wijten aan een verminderde hoeveelheid van de ‘goede’ vaginale lactobacillen die helpen beschermen tegen infecties.
Droge en kwetsbare slijmvliezen komen ook vaak voor na de menopauze, wat de weefsels van de urinewegen, inclusief de urethra en de blaas, kan aantasten. Hierdoor kunnen ze vatbaarder worden voor infecties. Naarmate de weefsels in de urinewegen dunner en minder elastisch worden, kan de urethra geïrriteerd en ontstoken raken, wat kan leiden tot urineweginfecties.
VagiVital AktivGel versterkt en hydrateert het slijmvlies, wat de reden kan zijn dat zoveel vrouwen melden dat de gel hen ook heeft geholpen urineweginfecties te voorkomen.
“Er zijn de laatste jaren meerdere problemen met uitdroging, waardoor de weerstand tegen urineweginfecties afneemt. Ik gebruik het maar één keer per week en het helpt echt!”
VagiVital AktivGel vindt u hier
VOORKOMEN VAN URINEwegINFECTIE
Om urineweginfecties te voorkomen, zijn er enkele dingen die u kunt doen.
1. DRINK VEEL WATER
Gehydrateerd blijven kan helpen bacteriën uit de urinewegen te spoelen, wat een belangrijke preventieve maatregel is tegen urineweginfecties. De urinewegen spelen een belangrijke rol in het lichaam en helpen afvalproducten en overtollig vocht te verwijderen. Als we voldoende water drinken, neemt de urineproductie toe en wordt de urine verdund, waardoor het risico op bacteriegroei en infectie afneemt.
2. REGELMATIG PLASSEN
Frequent urineren is een andere belangrijke preventieve maatregel tegen urineweginfecties. Omdat urine lange tijd in de blaas blijft, kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Door regelmatig te plassen, leegt u uw blaas en verkleint u de kans op bacteriegroei. Het is ook belangrijk om de blaas volledig te legen en geen urine vast te houden, omdat dit ertoe kan leiden dat bacteriën in de blaas achterblijven en ook het risico op urineweginfectie kan vergroten.
3. GOED EN CORRECT AFVEGEN
Ja, je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord, maar het is belangrijk. Nadat u naar het toilet bent gegaan, veegt u van voren naar achteren. Als je van achteren naar voren veegt, bestaat het risico dat darmbacteriën de vagina binnendringen, wat kan leiden tot een urineweginfectie.
4. VERMIJD IRRITATIE DOOR PRODUCTEN
Het gebruik van irriterende producten, zoals geparfumeerde zepen, kan de urinewegen irriteren en de natuurlijke bacteriële flora verstoren die als verdediging tegen infecties fungeert. Hoewel veel vrouwen een intieme wasbeurt willen gebruiken om de vagina te reinigen, is het belangrijk om het juiste product te kiezen. VagiVital V Cleanser is een intieme reiniger die dezelfde hydraterende en unieke eigenschappen heeft als AktivGel, maar met een beetje toegevoegde Zweedse botanische olie. Zepen kunnen het risico lopen de vagina uit te drogen en oliën kunnen in vet oplosbare onzuiverheden nauwelijks verwijderen. Hoewel VagiVital V Cleanser zeepvrij is, kan het zowel vet- als wateroplosbare onzuiverheden reinigen en tegelijkertijd hydrateren zonder de delicate pH-balans van de vagina te verstoren.
VagiVital V Cleanser vindt u hier
5. GEBRUIK DE BADKAMER NA SEKS
Tijdens seks kunnen bacteriën de urethra binnendringen en een infectie veroorzaken. Direct na de seks plassen kan urineweginfecties helpen voorkomen, omdat bacteriën die mogelijk in de urethra zijn terechtgekomen, worden weggespoeld.
UTI’s kunnen vaak zowel pijnlijk als ongemakkelijk zijn, maar het kan helpen om te bedenken hoe ver we zijn gekomen sinds de middeleeuwen, toen bloedzuigers als behandeling werden gebruikt. Als u symptomen van een urineweginfectie ervaart, is het belangrijk om medische hulp in te roepen, maar er zijn ook veel dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten en infectie te voorkomen.
Zorg goed voor jezelf ♥