Het is een zonnige zaterdag in september en ik ben met het hele gezin op Skansen. Ik heb bezoek gekregen van mijn ouders uit Göteborg om bij ons te zijn. We zitten daar met ons gezicht naar de warme zon en genieten samen van een momentje met koffie en warme chocolademelk uit de meegebrachte thermoskan. Ik doe mijn ogen dicht en laat de zonnestralen mijn (al) winterbleke huid verwarmen en luister naar het gesprek als mijn moeder plotseling zegt: ‘Fanny, ik kan het niet geloven – je hebt geen enkele rimpel en je’ We zijn 50 jaar oud!”. Maar dat is niet helemaal waar. Eerlijk gezegd ben ik eigenlijk ‘maar’ 49 jaar en 9 maanden oud. En ik heb ook veel lachrimpels, en door mijn lachrimpels kan ik eruit zien als een verdrietige bulldog als ik het meen. Maar voor mijn moeder, die een ander perspectief heeft, heb ik nauwelijks een enkele rimpel. Want zo is het toch? Krijgen we pas perspectief op ouder worden als we ouder worden? Toen ik 10 jaar oud was, dacht ik dat lachrimpels, of kraaienpootjes zoals sommige mensen ze noemen, de rimpels aan de zijkant van je ogen, het mooiste ooit waren. Op een dag kreeg ik ze zelf. Het perspectief op ouder worden is in de loop van de tijd veranderd. Het ouder worden op zichzelf is niet echt wat mij stoort, maar wat mij uitdaagt is de kleine verandering in hoe ik mezelf zie. Dat ik het niet helemaal bijhoud. Ik heb echter besloten om de kleine veranderingen in mijn huid te omarmen als een teken van levenservaring en wijsheid ❤
HUID TIJDENS DE MENOPAUZE
Tijdens de menopauze merken de meeste vrouwen dat het ook hun huid aantast. Wat gebeurt er precies met de huid tijdens de menopauze? Nou, laten we het vanaf het begin bekijken. Ten eerste beginnen onze geliefde oestrogeenhormonen hun koffers te pakken en een pauze te nemen. Het hormoon dat onze huid gehydrateerd en stralend hield, is in feite ‘met pensioen’. Wat betekent dit voor de huid en wat beïnvloedt de huid tijdens de menopauze?
🌸Verlaagde oestrogeenspiegels
Een van de meest opvallende hormonale veranderingen tijdens de menopauze zijn verlaagde niveaus van oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon dat een grote impact heeft op de huid. Studies hebben aangetoond dat oestrogeen belangrijk is voor het behoud van de gezondheid van de huid, waaronder de volgende:
- Bevordert de productie van collageen: Oestrogeen helpt de elasticiteit van de huid te behouden door de productie van collageen te bevorderen, waardoor de huid stevig en jeugdig blijft.
- Behoudt de vochtbalans: Oestrogeen helpt de huid vocht vast te houden en voorkomt uitdroging en uitdroging.
- Reguleert de talgproductie: Oestrogeen speelt een rol bij het reguleren van de talgproductie, wat een vette huid en acne kan beïnvloeden.
🌸Droogte en verminderde elasticiteit
Als gevolg van een verlaagd oestrogeengehalte merken veel vrouwen in de menopauze dat hun huid droger en minder elastisch wordt. Er zijn aanwijzingen uit onderzoeken dat deze droogheid het gevolg kan zijn van een verminderde vochtretentie in de huid, wat betekent dat de huid moeilijker vocht kan vasthouden en binden, en van een verminderde talgproductie.
🌸Verhoogde gevoeligheid en irritatie
Een verlaagd oestrogeengehalte kan de huid ook gevoeliger maken of vatbaarder voor irritatie. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in de menopauze een verhoogde gevoeligheid kunnen ervaren voor huidverzorgingsproducten en mogelijke allergenen. Je huid fungeert ook als een barrière die het lichaam beschermt tegen schadelijke externe factoren. Een verlaagd oestrogeengehalte kan het vermogen van de huid om vocht vast te houden en zichzelf te beschermen verminderen. Dit kan de huid kwetsbaarder maken voor omgevingsinvloeden.
🌸 Verhoogd risico op pigmentatieveranderingen
Sommige onderzoeken hebben ook een verlaagd oestrogeengehalte in verband gebracht met een verhoogd risico op pigmentatie, vooral bij vrouwen met een lichte huid.
VROUWEN WORDEN ANDERS BEÏNVLOED.
Waarom lijken sommige vrouwen een betere huid te hebben dan andere? Het komt simpelweg doordat vrouwen tijdens de menopauze anders worden beïnvloed, net als hun huid, als gevolg van een combinatie van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en hormonale variaties.
🌸 Genetica
Genetica speelt een belangrijke rol in de manier waarop onze huid veroudert en wordt beïnvloed door de menopauze. Bepaalde mensen hebben van nature een betere huidbarrièrefunctie, met meer collageen en elastine in de huid en een groter vermogen om vocht vast te houden.
🌸Collageen
is een van de belangrijkste eiwitten die in het lichaam worden aangetroffen en is een fundamenteel onderdeel van veel weefsels. Het hoofdbestanddeel van de dermis, de diepere laag van de huid, is collageen. Collageen geeft de huid structuur en ondersteuning en helpt een stevige en jeugdige uitstraling te behouden. Collageen wordt ook aangetroffen in haar en nagels, waar het bijdraagt aan structuur en kracht. Met het ouder worden neemt de productie van collageen in het lichaam af, waardoor de huid zijn elasticiteit kan verliezen en rimpels kan ontstaan.
🌸 Elastine
Elastine is een belangrijk eiwit dat van nature voorkomt in de huid en andere lichaamsweefsels. Het eiwit is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel van de huid en zorgt ervoor dat de huid haar elasticiteit krijgt en haar oorspronkelijke vorm kan aannemen nadat deze is uitgerekt of samengedrukt. Samen met collageen geeft elastine de huid structuur en ondersteuning. Elastine maakt de huid bestand tegen beschadiging en breuk bij blootstelling aan druk of rek. Wanneer de huid ouder wordt, kan elastine afbreken, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en rimpels en een verslapte huid ontstaat.
🌸 Hormonale schommelingen
Hoewel verlaagde oestrogeenspiegels vaak voorkomen tijdens de menopauze, kan hoe snel en in welke mate deze veranderingen precies optreden van persoon tot persoon verschillen. Sommige vrouwen kunnen gedurende een aantal jaren een geleidelijke vermindering van oestrogeen ervaren, terwijl anderen meer plotselinge en dramatische veranderingen kunnen ervaren. Deze hormonale variatie kan van invloed zijn op hoe snel en merkbaar de huid veroudert.
🌸Leefstijlfactoren hebben uiteraard ook een aanzienlijke invloed op de gezondheid van de huid tijdens de menopauze .
Degenen die een gezond dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten en roken en overmatig alcoholgebruik vermijden, hebben doorgaans een betere huidgezondheid. Regelmatig sporten en omgaan met stress kunnen ook helpen de vitaliteit van de huid te behouden.
🌸De hormonale loterij
Bepaalde vrouwen hebben het geluk dat ze een genetisch hoog gehalte aan collageen en elastine in hun huid hebben, waardoor deze een jeugdige textuur en stevigheid krijgt. Voor vrouwen die niet genetisch vatbaar zijn voor huidproblemen, kan de menopauze echter minder invloed hebben op het uiterlijk van hun huid dan voor vrouwen met een erfelijke neiging om huidproblemen te ontwikkelen. Met andere woorden: genetica kan een rol spelen in de mate waarin de menopauze het uiterlijk van de huid beïnvloedt.
de huid in de vagina
Ook de huid van de vagina kan door de menopauze worden aangetast. Veranderingen in het vaginale slijmvlies komen vaak voor en kunnen een bron van ongemak zijn tijdens de menopauze. Dit is wat er gebeurt op basis van onderzoek en studies:
🌸Verdunning van het vaginale slijmvlies
Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen dramatisch af. Oestrogeen is verantwoordelijk voor het behoud van de dikte en het vochtgehalte van het vaginale slijmvlies. Wanneer de oestrogeenspiegels dalen, wordt het slijmvlies dunner en minder elastisch. Dit kan leiden tot kwetsbaarheid en verhoogde gevoeligheid, wat ongemak kan veroorzaken tijdens seksuele activiteit.
🌸Vaginale droogheid
Een verminderde oestrogeenproductie kan ook leiden tot vaginale droogheid. Deze droogheid kan hinderlijk en soms pijnlijk zijn. Studies hebben aangetoond dat tot 50% van de vrouwen in de menopauze last heeft van vaginale droogheid.
Maar maak je geen zorgen, er zijn ook oplossingen voor dit probleem! Een daarvan is VagiVital AktivGel, dat helpt de huid in de vagina te hydrateren en te versterken. Het is als een vochtinbrengende regenbui in je privétuin ❤
Lees hier de blog over het begrijpen en omgaan met droge slijmvliezen!
🌸Verhoogde kans op infecties
Het dunner worden en uitdrogen van het vaginale slijmvlies kan ook de kans op vaginale infecties vergroten, zoals schimmelinfecties en bacteriële vaginose. Dit komt door veranderingen in het natuurlijke evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina.
Lees hier de blog over bacteriële vaginose en onwelriekende afscheiding!
🌸Urine-incontinentie
Veranderingen in de huid en spieren van de vagina kunnen ook de blaasfunctie beïnvloeden. Tijdens de menopauze ervaren veel vrouwen incontinentieproblemen, waaronder stressincontinentie (lekkage bij hoesten, niezen of persen) en aandrangincontinentie (het gevoel vaak te moeten plassen).
ZORG VOOR JE HUID TIJDENS DE MENOPAUZE – 7 WETENSCHAPPELIJKE TIPS
De menopauze is een reis die de meeste vrouwen op verschillende manieren doorlopen. Het is een tijd van verandering, zowel fysiek als emotioneel. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zijn hier enkele effectieve manieren om tijdens deze levensfase voor uw huid te zorgen:
1. Hanteer een zachte huidverzorgingsroutine.
Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om tijdens de menopauze huidverzorgingsproducten te gebruiken die zacht zijn. Kies voor een zachte reiniger die de huid niet uitdroogt. De gevoeligheid kan in deze periode ook toenemen, dus vermijd producten die irriterend kunnen zijn. Het is aangetoond dat producten die hyaluronzuur en glycerine bevatten effectief zijn in het vasthouden van vocht in de huid.
2. Bescherming tegen de zon
Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat UV-straling van de zon de huid kan beschadigen en kan leiden tot vroegtijdige veroudering, waaronder rimpels en ouderdomsvlekken. Gebruik daarom dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 om uw huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit vermindert ook het risico op huidkanker.
3. Antiverouderingsproducten voor de huid
Er zijn talloze antiverouderingsproducten op de markt. Studies hebben aangetoond dat ingrediënten zoals retinol, antioxidanten (zoals vitamine C) en peptiden kunnen helpen rimpels te verminderen en de elasticiteit van de huid te verbeteren.
4. Gezonde levensstijl
Je voeding heeft meer invloed op je huid dan je zou denken. Studies hebben aangetoond dat een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, kan helpen vrije radicalen te bestrijden en een gezonde huid te bevorderen. Je moet ook voldoende water drinken om je huid goed gehydrateerd te houden. Vermijd overmatig alcoholgebruik en roken, aangezien deze factoren de huidveroudering kunnen versnellen.
5. Lichaamsbeweging
De meesten van ons weten al dat regelmatige lichaamsbeweging veel gezondheidsvoordelen heeft, maar niet iedereen is zich ervan bewust dat het ook een positief effect op je huid kan hebben. Lichaamsbeweging bevordert een goede bloedcirculatie, wat kan leiden tot een gezondere huidskleur en textuur. Dus ga wandelen, doe yoga of welke vorm van beweging dan ook die je leuk vindt.
6. Vaginaal vocht
De menopauze kan ook de gevoeligheid van de huid in de vagina beïnvloeden, en een vagina zo droog als de Sahara-woestijn kan belastend zijn. VagiVital AktivGel heeft klinische onderzoeken ondergaan en is ontworpen om zelfs het droogste vaginale slijmvlies te hydrateren. AktivGel is een hormoonvrije actieve gel die intieme symptomen zoals droogheid, irritatie of jeuk in de intieme zone, ongemak tijdens geslachtsgemeenschap of pijn tijdens het plassen verlicht en geneest. In de klinische onderzoeken die we hebben uitgevoerd met VagiVital AktivGel zien we na 30 dagen (4 weken) zeer goede resultaten. Deze resultaten worden verder verbeterd bij de follow-up van 12 weken. Om deze reden adviseren wij normaal gesproken dagelijks gebruik gedurende 12 weken (3 tubes) en daarna indien nodig over te schakelen naar gebruik. In gebruikersonderzoeken antwoorden de meeste mensen dat ze het product 30 dagen dagelijks gebruiken. Daarna is het gebruikelijk om het elke twee of drie dagen te gebruiken.
VagiVital AktivGel vind je hier!
7. Regelmatige huidcontroles
Huidkanker is uiteraard ernstig, maar als het vroegtijdig wordt ontdekt, kan het vaak met succes worden behandeld. Om deze reden moet u regelmatig uw huid laten controleren om eventuele veranderingen of tekenen van huidkanker in een vroeg stadium te detecteren. Als u iets ongewoons opmerkt, moet u onmiddellijk een dermatoloog raadplegen.
8. Omgaan met stress
De menopauze doormaken kan een stressvolle tijd zijn met veel fysieke en emotionele veranderingen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoge stressniveaus een negatieve invloed kunnen hebben op uw huid. Overweeg ontspanningsoefeningen zoals meditatie of yoga om stress te beheersen en een gezonde huid te bevorderen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel meditatie-apps beschikbaar die je kunnen helpen stress te beheersen.
De menopauze is een proces dat alle vrouwen op hun eigen manier doormaken, en het beïnvloedt ons niet alleen emotioneel, maar ook fysiek, inclusief onze huid. De huid die er al is sinds onze geboorte. Het heeft ons beschermd en omarmd. Uw huid is een belangrijk onderdeel van uw lichaam en verdient het om gedurende uw hele leven verzorgd en geliefd te worden, ongeacht uw leeftijd. Omarm dus de kleine veranderingen als tekenen van ervaring en wijsheid. En eerlijk gezegd vind ik lachrimpels rond de ogen nog steeds een van de mooiste dingen ter wereld ❤