Bedankt om onze (f)empowerment beweging mee te ondersteunen

Lees je graag meer over de intieme verzorging van de vrouw? Neem dan snel een kijkje op onze blog.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling!

Word lid van onze community en ontvang tips, tricks en weetjes rond jouw intieme gezondheid. En het beste? Je krijgt een GRATIS Stay Pussytive tas bij je eerste bestelling. Klaar om jezelf en anderen te (f)empoweren?

Menstruatiecyclus

Wat is het verschil tussen je menstruatie en je menstruatiecyclus? Wel… Regelmatig menstrueren tussen de puberteit en menopauze, is meestal een teken dat je lichaam normaal functioneert. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt wanneer de volgende menstruatie begint. Dus de menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie.

Elke vrouw is anders, maar de typische menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De lengte kan van maand tot maand verschillen en de cyclus kan variëren van 24 tot 45 dagen.

De totale hoeveelheid bloed die tijdens een gemiddelde menstruatie stroomt, lijkt veel meer dan het in werkelijkheid is; het is meestal slechts ongeveer vier theelepels. Maar het bereik ligt tussen één en vier eetlepels.

De folliculaire fase

De folliculaire fase is de startfase van de cyclus en duurt zo’n 10 tot 14 dagen. In deze periode wordt het baarmoederslijmvlies heropgebouwd voor de ovulatie en worden follikels in de eierstokken gestimuleerd om te groeien door hormonen. Een daling in oestrogeen veroorzaakt een toename in follikelstimulerend hormoon (FSH), wat de ontwikkeling van één dominante follikel tot een rijpe eicel bevordert. Wanneer deze follikel barst, wordt de eicel vrijgegeven, het begin van de ovulatie en het einde van de folliculaire fase.

Luteale fase

De cyclus gaat over in de luteale fase met de ovulatie van een eicel uit een van de eierstokken. Een toename van het luteïniserend hormoon zet de ovulatie in gang. De niveaus van oestrogeen en progesteron stijgen ook tijdens de luteale fase, wat ervoor zorgt dat het endometrium (de baarmoederslijmvlies) dikker wordt ter voorbereiding op een embryo (een bevruchte eicel).

Als er een zwangerschap optreedt, komt het embryo in de baarmoeder en nestelt zich binnen de eerste paar dagen na de ovulatie in het endometrium. Het door de placenta geproduceerde humaan choriongonadotrofine (HCG) onderbreekt de menstruatiecyclus door constant het gebarsten follikel (corpus luteum) te stimuleren om oestrogeen en progesteron te produceren. De hoge niveaus van oestrogeen en progesteron voorkomen dat het endometrium wordt afgestoten. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron, wat het signaal geeft aan de baarmoeder om te beginnen met het afstoten van het endometrium. De luteale fase duurt tot het begin van de volgende menstruatieperiode.

Je maandstonden veranderen doorheen de jaren

Ons lichaam verandert veel gedurende een leven. Ons haar verandert van kleur, onze huid wordt minder gehydrateerd, onze stofwisseling vertraagt — en hetzelfde gebeurt met onze menstruatiecyclus. Hormonale veranderingen, zwangerschap en de overgang hebben invloed op je menstruatiecyclus. Je kunt gaan van mildere krampen naar een hevigere bloeding en meer PMS-stemmingswisselingen. Wat kan je per decennium verwachten?

In je 20’er JAREN

In je 30’er JAREN

In je 40’er JAREN en erna