Toen ik besloot te investeren in drie nieuwe bikini’s voor de langverwachte zomer, had ik twee sterke motieven: deels omdat ik gewoonweg geneigd ben tot ijdelheid, maar vooral de oude wijsheid dat koude en natte bikinibroekjes niet goed zijn, omdat ze kunnen mogelijk de vaginale microflora aantasten en het risico op ongemak vergroten, zoals schimmelinfecties of bacteriële onbalans. Ik keek uit naar een hete zomer met veel zwemmen en droge bikiniwissels, maar tot nu toe heb ik vanwege een koude en regenachtige zomer slechts een enkele bikini gedragen tijdens een paar zwembeurten, maar mijn vaginale microflora is prima!
Wist je trouwens dat er meer micro-organismen in de vaginale flora van een vrouw zitten dan er mensen op deze planeet zijn? Ja, je leest het goed! In de vagina kunnen honderden miljoenen tot miljarden kleine microben rondlopen en een levendig microbieel feest vieren. Deze kleine, onzichtbare superhelden vormen een leger met een missie, meer dan toegewijd aan het dienen van jouw welzijn ❤
WAT IS VAGINALE FLORA?
De vaginale flora is de verzameling micro-organismen, waaronder bacteriën, die van nature in de vagina aanwezig zijn en belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van de vagina.
De vaginale flora bestaat voornamelijk uit verschillende soorten bacteriën, waarvan de meeste melkzuurbacteriën (lactobacillen) zijn. Deze bacteriën helpen de pH-balans in de vagina zuur te houden, waardoor een onherbergzame omgeving ontstaat voor schadelijke micro-organismen zoals onvriendelijke virussen, bacteriën en schimmels.
DE VOORDELEN VAN EEN EVENWICHTIGE VAGINALE FLORA
Je kleine micro-organismen zijn als kleine en zeer zorgzame huurders in een heel gezellig huis ❤ Ze zullen er alles aan doen om een zo gezond en beschermend mogelijk milieu in je vagina te creëren. Maar om hun werk te kunnen doen, hebben ze ook de juiste omstandigheden nodig.
Een evenwichtige en zure (wat goed is 😊 ) vaginale flora:
🌸 Houdt de vagina zuur (wat goed is 😊 ) en reguleert de pH-balans in de vagina
Lactobacillen, of melkzuurbacteriën, helpen de pH in de vagina in balans te houden, wat belangrijk is om de overgroei van schadelijke micro-organismen te voorkomen. Lactobacillen produceren melkzuur door suiker in de vagina af te breken. Het melkzuur verlaagt de pH van de vagina en maakt de omgeving zuur. Deze zure pH (meestal lager dan 4,5) is ongunstig voor veel schadelijke micro-organismen, waaronder sommige bacteriën en schimmels die infecties kunnen veroorzaken.
🌸Verkleint de kans op infecties
Een gezonde vaginale flora gaat gepaard met een verminderd risico op sommige seksueel overdraagbare infecties. De zure omgeving gecreëerd door lactobacillen fungeert als een natuurlijke barrière tegen onaangename organismen door te voorkomen dat ze groeien en overleven. Dit vermindert het risico op infecties zoals bacteriële vaginose en schimmelinfecties.
🌸Beschermt de slijmvliezen in de vagina
Vaginale flora helpt de slijmvliezen van de vagina te beschermen en gezond te houden. Lactobacillen helpen het vaginale slijmvlies te versterken en gezond te houden. Dit vermindert ook de kans op irritatie en ontstekingen.
SYMPTOMEN VAN VAGINALE FLORA-ONEVENWICHTHEID
Symptomen van een verstoorde vaginale flora kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen ook in de loop van de tijd veranderen als gevolg van hormonale veranderingen, seksuele activiteit, zwangerschap en het gebruik van antibiotica of hormonale anticonceptiva. Onevenwichtigheden in de vaginale flora kunnen soms leiden tot onaangename symptomen zoals jeuk, irritatie, stinkende afscheiding en infecties zoals bacteriële vaginose of schimmelinfecties. Een onbalans in de vaginale flora kan verschillende symptomen en ongemakken veroorzaken. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen die kunnen optreden bij een dergelijke onbalans:
Stinkende vaginale afscheiding
Een onaangename of visachtige geur van vaginale afscheiding kan een teken zijn van onbalans. Het zou erop kunnen wijzen dat schadelijke bacteriën in aantal zijn toegenomen en de goede melkzuurbacteriën domineren.
Lees hier over bacteriële vaginose en stinkende afscheiding.
Jeuk en irritatie
Jeuk en irritatie in de vagina en omliggende gebieden zijn veel voorkomende symptomen van onbalans. Het kan het gevolg zijn van irritatie door de overgroei van bepaalde soorten bacteriën of schimmels.
Lees hier hoe u zich kunt ontdoen van een vaginale schimmelinfectie.
Verhoogde vaginale afscheiding
Verhoogde vaginale afscheiding, vooral als deze een andere kleur, consistentie of geur heeft dan normaal, kan een teken zijn van onbalans.
Prikkelend of branderig gevoel
Een branderig of prikkelend gevoel bij het urineren of in het algemeen rond de vagina kan optreden als er sprake is van een onbalans in de vaginale flora.
Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
Een disbalans in de vaginale flora kan de slijmvliezen gevoeliger maken, wat op zijn beurt pijn kan veroorzaken tijdens geslachtsgemeenschap.
Groter risico op infecties
Een onbalans in de vaginale flora kan de vagina vatbaarder maken voor infecties, zoals schimmelinfecties of bacteriële vaginose.
Veranderingen in de pH-balans
Een onbalans kan de pH-balans in de vagina beïnvloeden, wat op zijn beurt kan leiden tot een minder zure omgeving dan normaal. Hierdoor kan een gunstig klimaat worden gecreëerd voor schadelijke micro-organismen.
Vaginale droogheid
Droge slijmvliezen kunnen leiden tot ongemakken zoals jeuk, branderig gevoel, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en verhoogde gevoeligheid voor irritatie. Het geheim achter VagiVital AktivGel voor droge slijmvliezen is de hoge viscositeit en lage oppervlaktespanning, waardoor het zich kan hechten aan het vaginale slijmvlies waar het hydrateert, de pH-balans herstelt en de celgroei in de slijmvliesoppervlaktelaag stimuleert. Wil een vaginale gel werken, dan moet deze ook een ideale osmolaliteit hebben: het ultieme hydraterende vermogen, aangepast aan de omgeving waarin het werkt. De lage osmolaliteit van AktivGel is aangepast aan de vaginale omgeving en zorgt ervoor dat de kristalheldere gel op de plaats blijft waar hij is geplaatst en na verloop van tijd water aan de slijmvliezen afgeeft.
VagiVital AktivGel vindt u hier
Urineweginfecties (UTI)
Minder lactobacillen en een hogere pH-balans kunnen het risico op urineweginfecties vergroten.
Lees hier meer over urineweginfecties
VAGINALE FLORA EN HORMONALE VERANDERINGEN
De hormonale veranderingen in het lichaam beïnvloeden de oestrogeenspiegels, die op hun beurt de hoeveelheid en het type bacteriën in de vaginale flora beïnvloeden, evenals de zuurgraad van de vagina.
Puberteit
Tijdens de puberteit stijgen de oestrogeenspiegels. Dit zorgt ervoor dat lactobacillen, de goede melkzuurbacteriën, in de vagina gaan gedijen. Deze toename van lactobacillen helpt bij het creëren van een zuur milieu in de vagina door de productie van melkzuur. De zure omgeving helpt de groei van schadelijke micro-organismen te voorkomen en bevordert zo de vaginale gezondheid.
Menstruatiecyclus
De oestrogeenspiegels fluctueren tijdens de menstruatiecyclus. Vóór de eisprong neemt de oestrogeenproductie toe, wat bijdraagt aan een verhoogde hoeveelheid lactobacillen en een zuur milieu in de vagina. Tijdens de menstruatie kan de pH-balans tijdelijk iets hoger worden, wat de balans van de vaginale flora kan beïnvloeden en het voor bepaalde schadelijke micro-organismen gemakkelijker kan maken om te groeien.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap stijgen de oestrogeenspiegels aanzienlijk. Dit kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid lactobacillen en een sterker zuur milieu in de vagina. Deze omgeving helpt zowel moeder als foetus te beschermen tegen mogelijke infecties.
Menopauze
Tijdens de menopauze dalen de oestrogeenspiegels dramatisch. Dit kan het weefsel in de vagina aantasten en de hoeveelheid lactobacillen verminderen. De zure omgeving wordt minder sterk, wat zich kan openstellen voor de groei van andere soorten bacteriën en micro-organismen. Dit kan de vagina vatbaarder maken voor infecties en ongemak. Naarmate de oestrogeenproductie tijdens de menopauze afneemt, kunnen verdere veranderingen optreden in de vaginale microflora en slijmvliezen:
🌸 Verminderde hoeveelheid lactobacillen
Omdat oestrogeen belangrijk is voor het stimuleren van de groei van lactobacillen, kan hun aantal afnemen naarmate de oestrogeenproductie afneemt. Dit kan leiden tot een minder zuur milieu in de vagina en een verhoogd risico op onbalans in de microflora.
🌸Het vaginale slijmvlies kan dunner worden
Verlaagde oestrogeenspiegels kunnen de dikte en elasticiteit van het vaginale slijmvlies beïnvloeden. Een dunner slijmvlies kan gevoeliger zijn voor beschadiging en irritatie.
🌸 Verhoogde droogheid
Een verminderde oestrogeenproductie kan leiden tot vaginale droogheid, waardoor de vagina minder gastvrij is voor goede bacteriën en het risico op infecties en ongemak toeneemt.
Lees hier een blog over hoe u vaginale droogheid kunt begrijpen en beheersen.
🌸Hogere pH-balans
De verminderde hoeveelheid lactobacillen kan leiden tot een hogere pH-balans in de vagina, waardoor een gunstiger klimaat ontstaat voor de groei van schadelijke micro-organismen.
TIPS VOOR HET BEVORDEREN VAN EEN GEZONDE VAGINALE FLORA
Een gezonde vaginale flora is essentieel voor het welzijn en de intieme gezondheid. Hier zijn enkele tips voor het behouden van een evenwichtige en gezonde vaginale flora:
Kies voor een gezonde reiniging
Vermijd overmatig intiem wassen en kies het juiste product voor intieme reiniging. Een zeep dreigt de vagina uit te drogen en kan het natuurlijke evenwicht van de vaginale flora verstoren, terwijl een olie vetoplosbare onzuiverheden kan verwijderen. Onze gepatenteerde VagiVital V Cleanser is ontworpen om zowel op olie- als op water gebaseerde onzuiverheden voorzichtig te verwijderen zonder de vaginale flora of de pH-balans van de vagina te verstoren, en is speciaal samengesteld om de pH-balans van de vagina te reinigen, hydrateren en herstellen. Het is gebaseerd op de klinisch bewezen en vochtinbrengende AktivGel-formule van VagiVital en milde koolzaadolie. Uiteraard vrij van zeep, geurstoffen en parabenen en aanbevolen door gynaecologen.
VagiVital V Cleanser vind je hier
Vermijd geparfumeerde producten
Geurproducten zoals tampons, inlegkruisjes en zeep kunnen de balans in de vagina irriteren en verstoren. Gebruik ongeparfumeerde alternatieven en probeer maandverband als alternatief tijdens de menstruatie.
Kies het juiste ondergoed
Katoenen slipjes zijn een goede keuze omdat ze luchtcirculatie mogelijk maken en vocht verminderen, wat op zijn beurt het risico op onbalans verkleint. Het kiezen van een materiaal dat luchtcirculatie mogelijk maakt, vocht vermindert en de overgroei van schadelijke bacteriën en schimmels/gisten helpt voorkomen.
Lees hier de blog over vaginale schimmelinfecties.
Verschoon vochtig ondergoed
Vochtig ondergoed kan de groei van schadelijke micro-organismen bevorderen. Vervang natte bikinibroekjes en bezwete slipjes zo snel mogelijk.
Plas na de geslachtsgemeenschap en gebruik een condoom
Seksueel overdraagbare infecties hebben van nature invloed op de vaginale flora, en een condoom is altijd een goede bescherming. Sperma kan zelfs tot op zekere hoogte de vaginale flora beïnvloeden, omdat sperma de pH-balans in de vagina kan veranderen en daarmee de microbiële balans kan beïnvloeden. Dit komt omdat sperma alkalisch is (een hogere pH heeft) vergeleken met de zure omgeving die lactobacillen creëren in een gezonde vaginale flora. De tijdelijke verandering na geslachtsgemeenschap kan daardoor bepaalde schadelijke micro-organismen op korte termijn de kans geven om te groeien, wat kan leiden tot een tijdelijke onbalans in de vaginale flora. Plassen na geslachtsgemeenschap kan daarom een aanbeveling zijn om de kans op irritatie en onbalans in de vaginale flora te minimaliseren.
Vermijd overmatig gebruik van antibiotica
Antibiotica kunnen het normale bacteriële evenwicht in het lichaam beïnvloeden, inclusief de vaginale flora. Gebruik alleen antibiotica zoals voorgeschreven door uw arts.
Wees voorzichtig met intiem scheren
Scheren kan de gevoelige huid in het genitale gebied irriteren, waardoor jeuk, roodheid en ongemak ontstaan. Intiem scheren kan ook de natuurlijke beschermende barrière van de huid verstoren, waardoor de huid gevoeliger wordt voor infecties en irritatie. Schaamhaar speelt ook een belangrijke rol omdat het een luchtspleet creëert tussen het slipje en de huid, waardoor een gunstig milieu wordt behouden met een evenwichtigere pH en goede lactobacillen die ongewenste gasten (bacteriën) op afstand houden.
Lees hier de blog over intiem scheren
ONDERZOEK EN VAGINALE FLORA
Recente ontwikkelingen in technologieën zoals DNA-sequencing (het lezen en begrijpen van de bouwstenen van het DNA-molecuul) en microbioomonderzoek (onderzoek naar micro-organismen en hun impact op de gezondheid) hebben mogelijkheden geopend om een dieper inzicht te krijgen in de microbiële wereld in de vagina. Met behulp van deze technologieën hebben onderzoekers de vaginale microflora op een gedetailleerder niveau kunnen bestuderen. In hun onderzoeken hebben ze geprobeerd precies te identificeren welke micro-organismen aanwezig zijn in een gezonde vaginale omgeving. Ze hebben ook geprobeerd de verschillende functies van deze micro-organismen te begrijpen en hoe ze omgaan met de eigen weefsels van het lichaam.
De resultaten van dit onderzoek hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in ons begrip van vaginale gezondheid en hoe we daarmee omgaan. Door de specifieke bacteriën en andere micro-organismen die in een gezonde vaginale flora voorkomen in kaart te brengen en te begrijpen hoe ze omgaan met de omringende gastheer, kunnen we beter inzicht krijgen in de complexe processen die de vaginale gezondheid beïnvloeden. In de toekomst zou deze kennis kunnen leiden tot nieuwe manieren om problemen in verband met vaginale microflora te voorkomen en te behandelen, waardoor het welzijn en de gezondheid van vrouwen op een geheel nieuwe manier kunnen worden verbeterd.
MEER WETEN OVER VAGINALE FLORA?
Lees het boek “Vulva: feiten, mythen en levensveranderende inzichten” van Ina Schuppe Koistinen, universitair hoofddocent geneeskunde, een gerenommeerde Zweedse wetenschapper die onderzoek heeft gedaan naar verschillende aspecten van de vaginale flora en de impact ervan op de gezondheid van vrouwen. Haar onderzoek heeft licht geworpen op het verband tussen de samenstelling van de vaginale flora en infecties zoals bacteriële vaginose en urineweginfecties. Door te onderzoeken hoe verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen en seksuele activiteit, de balans van de vaginale flora beïnvloeden, heeft Ina Schuppe Koistinen bijgedragen aan een dieper begrip van de complexiteit van de microflora en de impact ervan op de gezondheid en het welzijn.
Zorg goed voor jezelf en je onzichtbare superhelden: je vaginale flora. Zij werken onvermoeibaar en rustig achter de schermen om jouw vagina sterk en gezond te houden❤ .
Door Fanny Falkman Grindal